Savills: Netto huurniveaus Europese kantoren daalt gemiddeld met slechts 2%

0

Recent onderzoek van Savills laat zien dat de effectieve netto huren van Europese kantoren in de afgelopen zes maanden slechts met gemiddeld 2% zijn gedaald. De grootste dalingen zijn zichtbaar in het CBD van Parijs (-12%), Dublin (-11%) en Amsterdam (-5%). Extreem lage leegstandspercentages in München van 2,9% en in Berlijn van 2% zorgen daar juist voor een stijging van de netto huren van toplocaties, wat betekent dat hierin ook de incentives zijn meegenomen.

Op vrijwel alle Europese markten is er een toename te zien van de beschikbare ruimte, met een stijging van leegstandspercentages in prime-gebieden van 3,0% naar 4,5%, aldus de internationale vastgoedadviseur. Uit analyse blijkt dat voor een stabiele groei van de huur in prime-gebieden een leegstandspercentage van ongeveer 9% nodig is. Dit duidt erop dat er nog de nodige ruimte is voor een stijging van de leegstandspercentages voordat prime huren substantieel zullen gaan dalen.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, zegt hierover: “We zien dat verhuurders overal in Europa, ingegeven door de onzekerheid, nu steeds vaker genoegen nemen met kortere huurovereenkomsten. Zo zien we overeenkomsten van korter dan 5 jaar en hogere incentives, die soms zelfs met 50% zijn opgelopen. Dit geldt ook in Amsterdam, al is enige nuance wel op zijn plaats. De incentives waren pre-Covid dusdanig laag, dat ze zelfs na deze stijging nog steeds op een erg laag niveau liggen. Naast de lichte daling van de netto huren in Amsterdam in de afgelopen periode, zien we een bovengemiddelde activiteit op de gebruikersmarkt, zeker als we dit vergelijken met andere Europese steden. Deze aanblijvende activiteit biedt stabiliteit en vertrouwen voor de middellange en lange termijn.”

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “Wij verwachten dat de gemiddelde huurincentives in 2021 nog zullen stijgen zolang de lockdowns aanhouden, maar als de onzekerheid voorbij is, zullen bedrijven na deze lange periode weer terug naar kantoor willen. Veel bedrijven zullen de functie van hun kantoor willen herdefiniëren. Echter de partijen waarbij de verwachting is dat het gebruik van kantoor weinig zal veranderen, kunnen profiteren van de huidige marktomstandigheden door zich langjarig te committeren.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?