Groeiende kloof tussen vraag en aanbod nieuwbouwwoningen

0

WoningBouwersNL: Overheid dwarsligger voor groei in aanbod nieuwbouwwoningen
De belangstelling voor nieuwbouwwoningen stijgt enorm. Ondanks twee lockdowns en een ongekende economische krimp werd er voor 14,5 miljard aan nieuwbouw koopwoningen verkocht. Dat is een record. Door heel Nederland, behalve Zeeland, worden nieuwbouwwoningen snel tot zeer snel verkocht. Het wordt steeds lastiger om een geschikte woning te vinden, ook voor mensen met een ruimer budget. Lokale overheden creëren ondanks het woningtekort van 285.000 woningen te weinig nieuwe woningbouwlocaties. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van de cijfers uit de nieuwe Thermometer Koopwoningen Voorjaar, die op 12 maart online gelanceerd wordt.

Schaarste eengezinswoningen
Met name nieuwbouw eengezinswoningen zijn niet aan te slepen. Inmiddels staat de krapte-indicator op een historisch lage 2,1. Eengezinswoningen raken gemiddeld binnen 62 dagen verkocht. Er is een onverminderd hoge vraag naar ruimere woningen met een tuin. Ook de verkoopsnelheid van dure eengezinswoningen is met 91 dagen zeer kort te noemen. Volgens Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL, moeten er snel meer locaties loskomen. In 2020 registreerde Nieuwbouw Nederland 320.000 inschrijvingen voor nieuwbouwprojecten: een groot gedeelte van hen zal naast het net vissen.

Vraag groter dan aanbod
“2020 is een topjaar voor de verkoop van nieuwbouw koopwoningen”, aldus van Loon. Zuid -Holland was met 8.259 verkochte nieuwbouwwoningen de grootste in de markt, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland (beide 5.600 verkochte woningen). De vraag naar woningen is groter dan ooit, maar de productie van nieuwbouwwoningen stagneert. Dit is het gevolg van de trage aanpak van de stikstof- en PFAS-problematiek en de onderschatting van de woningnood in de eerste jaren van Rutte IIII. In totaal werden er vorig jaar 35.387 nieuwbouw koopwoningen verkocht, 13% meer dan in 2019.

Meer woningen erbij?
In 2020 heeft de overheid maatregelen genomen om de bouw te versnellen: de woningbouwimpuls, korting op verhuurhuurdersheffing en de afschaffing van de marktoets. Dit jaar komt hier nog een volkshuisvestigingsfonds van 450 miljoen euro bij. Ook hebben politieke partijen grote ambities geformuleerd voor de woningbouw met doelstellingen van minimaal 100.000 woningen per jaar. Hoe gaan ze die realiseren? Waar gaan die woningen komen? Hierover vertelt van Loon meer tijdens de online lancering van de Thermometer Koopwoningen Voorjaar op 12 maart. Van Loon gaat hier het gesprek aan met verschillende politici over de plannen voor de woningbouw.

Bron.

Share.

Comments are closed.