Leiden met stipt op 1 in de Savills student housing ranking

0

Volgens internationaal vastgoedadviseur Savills wordt Leiden dit jaar naar verwachting de stad met de beste investeringsmogelijkheden in studentenhuisvesting. Leiden stijgt op de ranglijst met maar liefst 14 plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door een oplopend tekort en beperkte planvoorraad aan nieuwe ontwikkelingen.Deze combinatie zorgt ervoor dat het geschatte toekomstige tekort aan studenteneenheden aanzienlijk hoger ligt dan vorig jaar.

Savills Student Housing Ranking
Net als voorgaande jaren heeft Savills weer een ranglijst gemaakt van Nederlandse studentensteden, die inzicht geeft in investeerderskansen per stad. De positie van de steden in de ranglijst is afhankelijk van factoren als veranderingen in de pijplijn, het huidige en toekomstige tekort per student en de pijplijn in relatie tot het aantal studenten en huurprijsontwikkeling.

Delft staat op de tweede plaats. Nummer drie is de nummer één van vorig jaar, Den Haag. De verschillen worden voor het grootste deel beïnvloed door toekomstige tekorten, aangezien dit een dominante indicator is voor toekomstige bezetting. Dit is de reden waarom Arnhem en Zwolle respectievelijk op de 16e en 17e plaats staan ​​en in deze steden in de toekomst voornamelijk een kwalitatieve vervangingsvraag wordt verwacht. Wageningen is de hekkensluiter. Dit komt mede doordat de huidige kwantitatieve tekorten beperkt zijn en naar verwachting ook in de toekomst beperkt zullen blijven vanwege de reeds geplande ontwikkelingen en de markt bescheiden is. In steden als Wageningen en Arnhem blijft wel ruimte voor nieuwbouw om het kwalitatieve tekort terug te dienen. Een dergelijk kwalitatief tekort is in bijna alle steden aanwezig, hetgeen kansen biedt voor investeerders.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “De vraag naar woningen in studentencomplexen wordt momenteel vooral gedreven door meer dan 90.000 internationale studenten. Dit aantal zal, ondanks Covid-19, naar verwachting de komende acht jaar oplopen tot 125.000. De inschrijving van internationale studenten is niet gedaald als gevolg van de pandemie. Dit aandeel is zelfs licht gestegen met circa 1%. Mede hierdoor betekent dit dat het huidige tekort van 17.300 units de komende zeven jaar zal oplopen tot een totaal van 32.000 units.”

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investments bij Savills in Nederland, vult aan: “De risicoperceptie voor studentenhuisvesting neemt af, wat resulteert in een huidig ​​bruto aanvangsrendement van 5%. Dit is opgevallen bij beleggers en we zien steeds meer belangstelling voor dit soort ontwikkelingen. Studentenhuisvesting is immers een veilige haven in deze huidige economische onzekerheid.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?