Jamestown breidt uit en heeft nu ruim $1 miljard beheerd vermogen in Europa

0

Wereldwijd vastgoed- en investeringsbedrijf Jamestown heeft zijn internationale portefeuille aanzienlijk uitgebreid met de aanschaf van twee industriële gebouwen in de Amsterdamse Schinkelbuurt en een mandaat om een vastgoedportefeuille in Europa te beheren namens een van zijn institutionele beleggingspartners en mede-beleggers E.ON Pension Trust. Jamestown is bezig door acquisities zijn positie in Europa te versterken. Eind vorig jaar kocht het Amerikaanse bedrijf drie markante kantoorgebouwen in Keulen en ruim een jaar daarvoor het Groot Handelsgebouw in Rotterdam – een van de grootste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland waar momenteel meer dan 450 bedrijven in gehuisvest zijn.

“Ruim een jaar na onze eerste aankoop in Europa, beheren we nu ruim $1 miljard aan vermogen in Europa en beschikken we over een deskundig vastgoedteam in ons hoofdkantoor in Keulen en op onze locaties in Amsterdam, Londen en Madrid”, zegt Jamestown president Michael Phillips. “Wij zien veel mogelijkheden om verder te groeien. Onze verticale teamstructuur ligt aan de basis van onze value-add strategie. Hierdoor kunnen we moderne innovatiehubs en ontmoetingsplaatsen creëren zonder het industriële verleden van steden aan te tasten. We richten ons vooral op duurzame zogenoemde adaptive reuse-projecten. Bestaande panden wordt op een dusdanige manier nieuw leven ingeblazen dat ook lokale gemeenschappen ervan profiteren.”

Jamestowns nieuwste Amsterdamse aankopen bevinden zich in de opbloeiende Schinkelbuurt. Het betreft de A-Factorij, hiervoor eigendom van E.ON Pension Trust en de thuisbasis van een van Jamestowns Europese kantoren, en Helicopterstraat, een complex van vier gebouwen gelegen aan de Helicopterstraat, Vliegtuigstraat en Valschermkade, hiervoor eigendom van Gerose. Jamestown kocht de panden samen met E.ON Pension Trust en RAG-Stiftung. E.ON Pension Trust wordt mede-investeerder in A-Factorij omdat het potentie ziet in deze buurt en ervan overtuigd is dat toekomstige kansen voor de gebouwen in het gebied beter benut kunnen worden door samen op te trekken.

Ook zal Jamestown een vastgoedportefeuille namens E.ON Pension Trust beheren, die bestaat uit een mix van winkelcentra, kantoorpanden en bedrijfsverzamelgebouwen in Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

“Wij kennen Jamestown al lang en ze zijn een geweldige partner voor ons in de VS”, zegt Udo Schaffer, Vice President, Head of Real Estate, E.ON SE. “Jamestown geldt als een van onze meest gewaardeerde partners vanwege hun actieve beheerstrategie en creatieve aanpak en originele ideeën. We hebben al eerder samen met Jamestown beleggingen gedaan in Europa en kijken er naar uit met hen samen te werken aan de E.ON Pension Trust Separate Account Portfolio.”

De A-Factorij (Pilotenstraat 35-45) is een voormalige fietsfabriek van een kleine 12.000 m² uit 1955 en werd in 2002 omgebouwd tot kantoorruimte. Jamestown zelf is sinds 2018 gevestigd in het pand en doet het beheer. Grenzend aan de A-Factorij bevindt zich de Helicopterstraat, een 6.234 m² groot complex dat bestaat uit vier onderling verbonden gebouwen waarin zich kantoren, bedrijfsruimtes, een showroom en een sportschool bevinden. De Schinkelbuurt wordt getransformeerd van industrieterrein met kantoren naar een multifunctionele wijk met een focus op wonen. De gemeente is van plan om de buurt om te vormen tot een levendige, innovatieve en duurzame buurt met internationale allure.

Verkoper Gerose werd bijgestaan door Appelhoven Vastgoedadviseurs in deze off-market transactie. Van Ooijen Accountants & Belastingadviseurs trad samen met HMK Notarissen op als juridisch adviseur. Greenberg Traurig stond Jamestown bij.

“Er is veel belangstelling van zowel institutionele als private beleggers uit de hele wereld voor de Amsterdamse Schinkelbuurt”, zegt Stijn Uijthoven van Appelhoven Vastgoedadviseurs. “De panden die Jamestown van Gerose Vastgoed kocht, zijn ontworpen voor flexibel en duurzaam gebruik en passen goed binnen de veranderende buurt. We zijn tevreden over de samenwerking met Jamestown en zijn benieuwd hoe de gebouwen en lokale gemeenschap zich de komende jaren gaan ontwikkelen.”

Jamestown wil een betere toekomst voor zijn huurders, bewoners, bezoekers en investeerders bewerkstelligen door ruimtes te creëren die duurzaam, gezond en inclusief zijn. Jamestown behaalde in 2020 – vier jaar eerder dan gepland – zijn doel om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te verminderen. Jamestown heeft de ambitie om netto nul uitstoot te bereiken in 2050. Jamestown heeft zich eveneens aangesloten bij andere vooruitstrevende organisaties en 193 landen en de United Nations Sustainable Development Goals onderdeel gemaakt van zijn duurzaamheidsstrategie. 

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?