Nieuwbouwwijk Zuiver prototype voor houtbouw in Nederland

0

In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven gaat BPD| Bouwfonds Gebiedsontwikkeling 32 unieke woningen in CLT-hout realiseren. Bijdrage aan bewust toekomstgericht leven staat voorop. Volgens architect Marc Koehler is Zuiver Bosrijk een prototype waar de rest van Nederland van kan profiteren.

Duurzaam en toekomstgericht bouwen
In totaal zijn het 32 woningen in clusters van 8 tot 13 woningen met groene daken en terrassen. Een woonomgeving met oog voor duurzaamheid en verbinding. Hier stap je vanaf jouw terras direct de bosrijke natuur in. Timon van der Horst Ontwikkelingsmanager bij BPD: “In 2017 zijn wij begonnen met het idee om in hout te gaan bouwen. Met dit project willen wij bijdragen aan bewust toekomstgericht leven door o.a. alle woningen in Zuiver Bosrijk in CLT-hout (Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout) te bouwen. CLT is een volledige vervanging voor metselwerk of beton én het is een duurzame manier van bouwen.”

De voordelen van bouwen in CLT
Timon: “Hout is van nature vochtregulerend en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De luchtvochtigheid blijft hierdoor op een constanter niveau. En dat zorgt weer voor een zeer aangenaam en gezond binnenklimaat. Er zijn zelfs studies die beweren dat mensen die in houten huizen wonen, minder last hebben van allergieën, astma en reuma vanwege de goede thermische eigenschappen van hout. Samen met de geur van hout, de uitstraling en het warme gevoel maakt dit dat mensen zich gezonder voelen in deze type woningen. Daarnaast scheelt het natuurlijk enorm veel in CO2-uitstoot. En dat past helemaal bij Zuiver Bosrijk waar duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is. Alle woningen zijn voorzien van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.”

Het wonen van de toekomst
De 32 woningen in Zuiver Bosrijk zijn ontworpen door architect Marc Koehler en zijn team. Samen werken ze aan ‘het wonen van de toekomst’. Marc: “Architectuur moet een positieve bijdrage leveren aan het klimaat, in plaats van negatief – zoals dat nu nog vaak gebeurt. Onze projecten vormen een oplossing voor ecologische én maatschappelijke problemen. We laten de natuur intact en zorgen dat onze footprint zo klein mogelijk is.”

Flexibel en modulair woningconcept
Alle woningen in Zuiver worden gebouwd met een flexibel en modulair woningconcept zodat alle soorten huishoudens er terechtkunnen. “Echt alle woningen zijn anders, benadrukt Marc. “Stel je de woning in de Stam voor. De begane grond kan een speelkamer zijn, een opbergplek voor surfplanken, een grote keuken, een kantoor of een of twee slaapkamers. Daarnaast is hout heel flexibel materiaal, waardoor je het huis makkelijk kan aanpassen qua indeling. Met houtbouw kun je in een handomdraai lichtpunten verplaatsen, een gat boren en een kabel verleggen. Als je kinderen het huis uit zijn, kan je een wand of vloer weghalen of een liftje toevoegen voor als je ouder wordt. Die keuzevrijheid is aan de bewoners.” De woningen zijn dus levensloopbestendig en kun je aanpassen aan ieder woonwens.

Timon: “We werken langzamerhand naar een start verkoop toe, die nu staat gepland aan het eind van het tweede kwartaal van 2021.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?