JLL: Amsterdamse kantorenmarkt staat aan de Europese top

0

Tijdens het coronajaar 2020 was Amsterdam qua kantooropname één van de best presterende steden van Europa. Alleen in Luxemburg groeide het totale opnamevolume relatief gezien meer. In andere Europese steden daalde het opnamevolume juist. Dat blijkt uit analyse door vastgoedadviseur JLL.

De coronacrisis liet zich in 2020 gelden op de kantorenmarkt. Door het thuiswerken en economische onzekerheid daalde de kantooropnamevolumes in vrijwel alle grote Europese steden. De zwaarste klappen vielen in Londen en Barcelona. De opnamevolumes daalden daar met respectievelijk 60 en 64 procent. Ook in de steden Parijs, Frankfurt en Düsseldorf daalden de opnamevolumes sterk, met meer dan 40 procent.

De enige uitzonderingen op deze krimp zijn Amsterdam en Luxemburg. Het opnamevolume in de Nederlandse hoofdstad nam in 2020 met 15 procent toe ten opzichte van 2019. Alleen Luxemburg deed het beter, hier steeg het opnamevolume namelijk met 25 procent.

De grootste drijvers achter het groeiende opnamevolume in Amsterdam waren techbedrijven als vervoersplatform Uber, streamingsdienst Netflix en betaalplatform Adyen. Ook andere techbedrijven wisten onze hoofdstad te vinden. Daarmee profileert Amsterdam zich steeds meer als techstad, aanvullend op een al sterke financiële en zakelijke dienstverlening. Dat biedt kansen, want de ICT- en techsector bleek in 2020 bestand tegen de coronacrisis en wist te groeien waar andere sectoren krompen.

Kleine stad, grote speler
Het succes van Amsterdam wordt deels verklaard doordat de stad relatief klein is, zeker in vergelijking met steden als Londen, Parijs, Berlijn en Moskou. Met 800 duizend inwoners steekt Nederlands grootste stad magertjes af tegen deze miljoenensteden. De kleinschaligheid van Amsterdam maakt de stad zeer gewild. Met haar historische en compacte binnenstad en een rijk aanbod aan kunst, cultuur en vermaak, is Amsterdam aantrekkelijk voor werknemers van grote (internationale) bedrijven. Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: ‘Amsterdam heeft eigenlijk alles te bieden wat metropolen als Londen en Parijs ook te bieden hebben, maar dan op loop- en fietsafstand. Dat waarderen bedrijven en hun werknemers.’

Een tweede verklarende factor is de al aanwezige bedrijvigheid. De Amsterdamse kantorenmarkt behoort al langer tot de Europese top. Na de vorige economische crisis werd veel verouderd kantorenvastgoed aan de markt onttrokken. Daardoor is de kwaliteit van de Amsterdamse kantorenmarkt structureel aan het verbeteren, wat resulteerde dat techbedrijven, zakelijke- en financiële dienstverleners Amsterdam aantrok.

De derde verklarende factor is de aanwezigheid van talent. Amsterdam wist zich de afgelopen jaren te ontwikkelen tot aantrekkelijke bestemming voor jonge hoogopgeleiden, wat ook zichtbaar is in de stijging van onze hoofdstad op de ‘Quality of Live Ranking’ van Mercer. Bertens: ‘Jongeren die elders in Nederland hun studie afronden, verhuizen na het afstuderen steeds vaker naar Amsterdam. Ook veel internationale kenniswerkers trekken naar de Nederlandse hoofdstad, waardoor bedrijven in de stad een grote vijver hebben om in te vissen naar potentieel talent.’

Sterk uit de crisis
De Amsterdamse kantorenmarkt wist het coronajaar 2020 goed te doorstaan. Het is echter nog niet zeker of de cijfers voor 2021 net zo rooskleurig zijn. Olaf Vogelaar, Executive Director Agency & Occupiers bij JLL Nederland: ‘Opnamevolumes zijn lastig voorspelbaar in de coronatijd. Het aanbod van kantoorruimte loopt al sterk op. Ik verwacht dat we de effecten van de coronacrisis blijven zien tot in de tweede helft van 2021.’

Vogelaar waarschuwt bedrijven echter om niet te veel te bezuinigen op kantoorruimte. Een prettig kantoor blijft namelijk van groot belang bij het aantrekken van talent, één van de krachtpunten van Amsterdam. ‘Naarmate de lockdown langer duurt, verlangen werknemers steeds meer naar het kantoor. Het leuke van het thuiswerken is er af. Veel techbedrijven kiezen er daarom juist nu voor om te investeren in het fysieke kantoor. Daarbij komend zien we ook een toenemende vraag van gebruikers die naar aanleiding van de Brexit aan het oriënteren zijn op de Nederlandse kantorenmarkt. Dat zegt een hoop.’ Mede vanwege de kwaliteiten van de Amsterdamse kantorenmarkt, verwachten wij dat de stad sterk uit deze crisis komt.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?