Savills: Sale-and-leaseback beleggingsvolume verdrievoudigd in 2020

0

In 2020 werd er in Europa voor in totaal €8,4 miljard aan sale-and-lease-backtransacties (S&LB) afgerond, 8,5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Savills verwacht dat deze trend zich in 2021 voortzet.

Uit gegevens van de internationale vastgoedadviseur blijkt dat het beleggingsvolume in 2020 weliswaar 10 procent lager lag dan in 2019, maar dat er traditioneel een sterke correlatie bestaat tussen vastgoedprijzen en het aantal S&LB-transacties. De huidige tijd is dan ook uitermate geschikt voor S&LB-transacties; nu er een schaarste aan beleggingsproduct op de markt is en de prijzen historisch gezien relatief hoog liggen, is het voor eigenaar-gebruikers zeer interessant om hun vastgoed te verkopen.

Reinier Wegman, Head of Sales bij Savills Nederland, legt uit: “Omdat bedrijven in toenemende mate op zoek zijn naar liquide middelen om hun balans te versterken of om overnames te doen in het huidige en post-COVID-19-klimaat, worden S&LB-transacties in 2021 alleen maar populairder. Wij verwachten in de tweede helft van 2021 een recordaantal corporate S&LB-deals. Dergelijke investeringsmogelijkheden kunnen rekenen op brede interesse door een groeiend aantal investeerders, op jacht naar langetermijnrendement op beleggingen als dekking voor hun financiële verplichtingen.”

Logistiek aan de leiding
Inzoomend op sectorniveau wordt duidelijk dat de logistieke sector aan kracht blijft winnen dankzij de de groei van e-commerce.

Douglas van Oers, Co-Head of Logistics & Industrial bij Savills Nederland, vertelt: “Vanwege het beperkte aanbod op de markt zijn de aanvangsrendementen in de afgelopen tien jaar als gevolg van de sterke concurrentie met ongeveer 312 bps afgenomen tot slechts 3 procent op core-locaties in Europa. Met het oog op de strategische voetafdruk, verbetering van omnichannel en de integratie van geautomatiseerde processen moeten veel e-commercebedrijven grote investeringen doen om hun marktaandeel te behouden. In dat licht zijn S&LB-transacties commercieel gezien een zinvolle optie voor sommige eigenaar-gebruikers in de logistieke sector.”

Sinds eind 2013 zijn de Europese S&LB-activiteiten in de logistiek dan ook steeds toegenomen en bereikten die eind vorig jaar een recordhoogte van €3,4 miljard, ongeveer 15 procent meer dan in 2019. Tegelijkertijd groeide de totale logistieke investeringsmarkt met slechts 4 procent, waaruit blijkt dat het beperkte aanbod remmend werkt op de sectorbrede marktdynamiek.

Ondanks een sterke daling van de aanvangsrendementen sinds 2009 (gemiddeld 270 bps in de grote Europese steden) is de S&LB voor kantoren sinds 2013 slechts licht gestegen. Toch werd er vorig jaar voor in totaal €3,4 miljard in S&LB geïnvesteerd in deze sector.

Reinier Wegman vervolgt: “De kantorenmarkt had het afgelopen jaar te maken met een herijking van zijn fundamentele rol, met als resultaat dat de meeste kantoorgebruikers zich in een status quo-situatie bevinden. Hoewel S&LB één mogelijke uitweg biedt naar flexibiliteit, zullen potentiële investeerders de combinatie van locatie, sector en huurovereenkomst zwaarder willen beoordelen voordat zij een aankoop overwegen.”

Nederland
Nederland bekleedt na Frankrijk (eerste) en het VK (tweede) de derde positie als het gaat om investeringsvolumes in S&LB. In het afgelopen jaar is het S&LB-volume in Nederland bijna verdrievoudigd, vooral dankzij het grote aantal transacties in de logistieke sector, met als opvallend voorbeeld de verkoop van een warehouse van 115.000 m² door DSV aan Savills Investment Management. De grootste sale-and-leaseback deal van 2020 was echter de supermarktportefeuille van Jumbo.

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?