UBS AM: Nederlandse kangoeroewoningen in de lift bij beleggers

0

De Europese markt voor kangoeroewoningen is uitgegroeid tot een volwassen subcategorie binnen vastgoedbeleggingen. Hieraan liggen talrijke cyclische factoren en langetermijntrends ten grondslag die de komende jaren de groei zullen blijven voeden, zeggen de experts van UBS Asset Management.

In de paper ‘Set to Grow – the rise of the European multifamily sector’ analyseren de experts de redenen voor de toenemende belangstelling van beleggers voor meergezinswoningen die al langer aan een opmars bezig is. In het eerste kwartaal van 2011 vertegenwoordigden woningbeleggingen minder dan 11% van het jaarlijkse transactievolume in de Europese vastgoedsector. Sindsdien is dit aandeel gestaag toegenomen tot ruim 23% in het vierde kwartaal van 2020.

Stijgende vastgoedprijzen en flexibiliteit stuwen huurmarkt
In de meeste Europese landen zijn de prijzen van koopwoningen en appartementen de afgelopen jaren veel harder gestegen dan de lonen en huurprijzen, reden waarom huren in veel landen aantrekkelijker wordt. De Europese samenleving is sterk geïndividualiseerd. Veel mensen zoeken flexibiliteit en kiezen er daarom bewust voor om te huren in plaats van te kopen. Dit geeft niet alleen de vraag naar huurwoningen in het algemeen, maar ook die van kangoeroewoningen nog een extra impuls.

In tegenstelling tot in het recente verleden, zullen forenzensteden en aantrekkelijke provinciesteden het wat betreft huurgroei beter doen dan grote steden. De huren liggen daar doorgaans lager dan in de meest gewilde woonwijken van de populaire grote steden. Naar verwachting zal er ook meer vraag zijn naar woningen in provinciesteden, omdat mensen niet langer genoodzaakt zijn om elke dag naar kantoor te gaan.

Verschillende markten
De veerkracht van meergezinswoningen als assetklasse komt door de stabiele aard van deze gebruikersmarkt. Sociaal-demografische trends die zowel de vraag naar koop- als huurwoningen bepalen, zijn meestal geënt op lange termijnvooruitzichten en niet zo gevoelig voor economische schokgolven als de fundamentals van de meeste andere commerciële vastgoedsectoren. Bovendien houden de vrijesectorhuurprijzen over het algemeen meer gelijke tred met de inflatie dan commercieel vastgoed.

De Europese meergezinswoningenmarkten zijn zeer verschillend in termen van marktomvang, liquiditeit en mate van toegankelijkheid voor institutionele beleggers. Duitsland is, met zo’n €15 miljard aan transacties per jaar, de grootste Europese markt voor woningbeleggingen en heeft de meest volwassen markt voor meergezinswoningen van Europa. Naast Duitsland blijken Scandinavië en Nederland, beide met een nog bescheiden marktomvang, institutionele beleggers aan te trekken die kapitaal willen steken in meergezinswoningen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?