Rising Global Tech Contenders: zijn dit de toekomstige concurrenten van Silicon Valley?

0

Deze blog is geschreven door Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland.

In een branche waarin mensen de belangrijkste factor zijn, houdt het onderzoeksprogramma Tech Cities van Savills zich altijd bezig met de vraag wat technische talenten zoeken in een woon- en werkplek. Nu we voorzichtig vooruitkijken naar wat er dit jaar gaat gebeuren met de vastgoedsector en de mensen en bedrijven die daar deel van uitmaken, onderzoeken we welke steden we in de gaten moeten gaan houden in de technische wereld: de ‘Global Tech Contenders’.

De economische groei in deze steden is te danken aan sterk groeiende technische sector en wordt onder andere gekenmerkt door een enorme groei van investeringen door durfkapitaal (VC) in de afgelopen jaren. Als het gaat om betaalbaarheid en het leefklimaat, komen zij gunstiger uit de bus dan de meer gevestigde tech-steden. Opvallend is verder dat sommige steden, industrieën waar ze van oudsher om bekend stonden nieuw leven hebben ingeblazen met technologische vooruitgang. Als we deze steden wat beter bekijken, wordt duidelijk dat thema’s als herpositionering, innovatie, digitalisering en de wens om te concurreren met hoofdsteden een belangrijke rol spelen.

Detroit dat hard was geraakt door de wereldwijde financiële crisis en de dreigende ineenstorting van de Amerikaanse auto-industrie, is bezig zichzelf te herpositioneren van ‘autostad’ naar ‘mobiliteitsstad’. Van samenwerkingsverbanden tussen Fiat-Chrysler en Google tot GM en Lyft tot het bedrijfsonderdeel Smart Mobility van Ford en de samenwerking daarvan met de nieuwe fabrikant van elektrische auto’s Rivian: techniek vormt tegenwoordig het hart van de auto-industrie. Op dezelfde manier heeft Yokohama zijn scheepvaart- en handelseconomie uit het slop getrokken dankzij de hoogopgeleide arbeidspopulatie. Dit heeft weer geleid tot meer internationale investeringen waarmee de stad zichzelf heeft weten te versterken.

Als we kijken naar de steden die al een gevestigde tech-sector hebben, springen Tallinn (Estland) en Vilnius (Litouwen) er echt uit. In Tallinn wordt de economie in hoge mate bepaald door tech. De goede integratie van de tech-sector met de overheid is hierbij essentieel. Daarnaast maakt het goede leefklimaat de stad tot een uitstekende omgeving voor bedrijven en werknemers in de tech-sector. In Vilnius zijn 1000 startups en 200 fintechbedrijven verantwoordelijk voor het aanjagen van investeringen. In 2019 is in deze stad ook het eerste Blockchain-centrum van Europa geopend.

Niet alleen deze gevestigde steden doen het goed. Eindhoven en Manchester zijn goede voorbeelden van steden die hun internationale exposure in de afgelopen jaren exponentieel hebben zien groeien. Beiden hebben ze bruisende tech-gemeenschappen en profiteren ze van de aanwezigheid van een breed scala aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Het talent dat zij voortbrengen zorgt ervoor dat ze hun positie als tech-stad verder kunnen versterken. Clustering van kennis is hierbij essentieel. De High Tech Campus is hier natuurlijk een heel goed voorbeeld van.

Tot slot zijn Bogotá (Colombia) en Kaapstad (Zuid-Afrika) twee steden met een sterke stijging in VC-investeringen. Bogotá, de snelst groeiende stad van alle Savills Tech Cities, investeert intensief in de tech-sector door onderwijsprogramma’s voor werknemers en belastingvoordelen voor bedrijven aan te bieden. Daarnaast is de stad dankzij de geografische ligging uitgegroeid tot een strategische tech-hub voor de regio. In Kaapstad profiteren fintech-start-ups van het goed ontwikkelde financiële ecosysteem in de stad om op te schalen en hun positie te versterken. Volgens Invest Cape Town is bijna 60 procent van de Zuid-Afrikaanse startups daar gevestigd.

In elk van deze ‘Global Tech Contender’-steden zal waarschijnlijk vraag blijven vanuit tech-bedrijven, die tegen relatief betaalbare kosten willen profiteren van het aanwezige talent. Daarnaast kunnen zij meeprofiteren van de aanwezige kennis van lokale tech-bedrijven en hiermee de samenwerking opzoeken. Als genoemde steden zo doorgaan, hebben ze een goede kans zich in de toekomst te kunnen meten met de meer gevestigde tech-hubs zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?