Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedeconomie nadert het niveau van het begin van het jaar

0

De Deutsche Hypo REECOX realiseert voor het eind van 2020 178,5 punten.

De vastgoedeconomie in Nederland wist de sinds mei aanhoudende herstel trend ook in het vierde kwartaal vast te houden. Aan het eind van het jaar noteerde de REECOX Nederland 178,5 punten – de hoogste waarde sinds de uitbraak van de coronapandemie. Met een jaarbalans van -6,0% was er echter in totaal toch sprake van een ondergemiddelde ontwikkeling. De Deutsche Hypo Euro-Score die de ontwikkeling van de vastgoedeconomie van alle zes beschouwde Europese markten samenvat, sluit het jaar met 227 punten af en komt hiermee dicht bij het niveau van voor de crisis uit.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “In totaal heeft de commerciële vastgoedsector zich in Nederland in 2020 ondanks de ongunstige omstandigheden relatief goed ontwikkeld. Het totale volume over alle asset-klassen bereikte rond 18 miljard euro.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Het vierde kwartaal wordt gekenmerkt door een positieve dynamiek van de aandelenmarkten. De belangrijkste aandelenindex AEX bereikte met 624 punten aan het eind van 2020 de hoogste waarde en lag bijgevolg boven de februari-waarde voor het uitbreken van de Covid19-pandemie. Een opmerkelijke ontwikkeling maakte de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands door die na een historisch dieptepunt met in totaal 81,9% naar actueel 420 punten duidelijk steeg. Ook binnen het Nederlandse bedrijfsklimaat kon het vierde kwartaal positief worden afgesloten en steeg in totaal met 1,4% naar sedert 93,2 punten.

“De vastgoedmarkten passen zich aan de door corona en door de richtlijnen voor de klimaatbescherming veranderde randvoorwaarden aan. De marktdeelnemers die deze uitdagingen met creativiteit en nieuwe concepten aangaan, boeken successen”, benadrukte de Bever tijdens de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?