Savills: Investeringsvolume Haagse kantorenmarkt in 2020 32% hoger dan in 2019

0

Volgens Savills heeft de toegenomen onzekerheid op de kantorenmarkt het vertrouwen van beleggers in de kantorenmarkt van Den Haag niet doen wankelen. Dit wordt bevestigd door meerdere grote investeringstransacties in kantoorruimte in de laatste helft van 2020. Het totale investeringsvolume is in 2020 zelfs met 32% gestegen ten opzichte van 2019.

Reinier Wegman, Head of Sales bij Savills in Nederland, licht toe: “De totale opname van kantoorruimte is door de geschetste economische onzekerheid door Covid-19 in 2020 aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2019 (-56%). Dit heeft echter geen invloed gehad op de beleggingsmarkt. Het sterk gestegen investeringsvolume in 2020 in Den Haag (+32%) laat zien dat het vertrouwen onder investeerders stand hield, hetgeen wordt bevestigd door de recente verkoop van Monarch Tower.”

Als belangrijkste redenen voor het beleggersvertrouwen noemt Savills de bevolkingsgroei van de stad en de toegenomen diversiteit van kantoorgebruikers in de afgelopen jaren. Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat de Haagse kantorenmarkt minder afhankelijk is geworden van de overheid. Omdat een groot deel van de voorraad in eigendom is van de overheid, 58% van de grootste drie kantoorgebieden, en het aantal geplande ontwikkelingen op dit moment zeer beperkt is, verwachten we dat de leegstand op toplocaties de komende jaren stabiel zal blijven. Het toevoegen van kwalitatieve kantoorruimte op toplocaties zou zelfs wenselijk zijn.

Jordy Diepeveen, Head of Acquisitions bij Savills in Nederland, vult aan: “Ondanks de invloed van Covid-19 zijn de perspectieven op het Haagse kantoor op de lange termijn dan ook nog steeds gunstig. Bevolkings- en economische groei op de lange termijn, en de afhankelijkheid van de overheid qua opnamecijfers neemt af. Deze ontwikkelingen moeten Den Haag helpen om haar imago als ‘overheidsstad’ nog meer van zich af te schudden, wat nog meer Nederlandse en internationale investeerders naar de stad zal trekken.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?