Savills over Biobased bouwen: een oplossing die wel hout snijdt

0

Door IJsbrand Brunger, Head of Leasing Amsterdam bij Savills in Nederland.

Klimaatverandering is een probleem dat nú opgelost moet worden. Daarom is het belangrijk dat we ons focussen op een vermindering van de CO2-uitstoot en naar oplossingen blijven zoeken. In mijn vorige blog zette ik uiteen hoe vastgoed zowel onderdeel is van het probleem, als van de oplossing. Eén van de oplossingen die ik aandroeg is bouwen met (natuurlijke) hernieuwbare materialen, ook wel biobased bouwen genoemd. In deze blog ga ik hier graag verder op in, want biobased bouwen biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor het welzijn van de gebruikers.

Biobased bouwen, wat is dat ook alweer?
Het vermijden van milieutechnisch vervuilende grondstoffen door het te vervangen met natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout, zorgt op den duur voor een vermindering van de totale CO2-uitstoot. Niet alleen omdat een flink deel van de CO2-uitstoot vermeden wordt door beton te vervangen, maar ook omdat hout de capaciteit heeft om CO2 op te slaan.

6 voordelen van biobased bouwen, zoals houtbouw:

  1. Je bouwt met een hernieuwbare grondstof en bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. Tijdens de groei nemen bomen (en planten en gewassen) CO2 op; als het hout niet vergaat of wordt verbrand, blijft de CO2 ‘opgeslagen’.
  2. De uitstoot van stikstof is bij biobased bouwen potentieel veel lager dan bij een traditioneel bouwproces.
  3. Het betekent vaak een relatief kortere bouwperiode met weinig bouwoverlast en minder transportbewegingen.
  4. Bouwen met hernieuwbare materialen kan bijdragen aan de circulariteit van een gebouw. Houten modules zijn makkelijk aanpasbaar, demontabel en verplaatsbaar, en dus ook herbruikbaar.
  5. Er zijn ook voordelen voor het binnenklimaat. Natuurlijke materialen zorgen voor een natuurlijke vochtregulering tussen het buiten en binnenklimaat.
  6. Natuurlijke materialen dragen bij aan een beter en prettiger binnen klimaat, wat een positieve uitwerking heeft op de steeds belangrijkere onderwerpen health & wellbeing in het vastgoed.

Waarom werkgevers – ‘huurders’ – de voorkeur gaan geven aan biobased gebouwen
De reden dat ik deze blogserie schrijf, is niet alleen omdat ik begaan ben met het milieu en de maatschappij, maar ook omdat ik gemerkt heb dat kantoorgebruikers steeds veeleisender worden. Een kantoorgebouw moet echt iets toevoegen aan het (werkende) leven van haar gebruikers, zeker in de periode na Covid-19. Er is simpelweg meer houtbouw nodig om de CO2-uitstoot te reduceren. Gelukkig zie ik al veel kwalitatieve impulsen ontstaan door dergelijke bouw.

Na vorig jaar de documentaire ‘Houtbouwers’ op tegenlicht te hebben gekeken, ben ik via de meetup in Pakhuis de Zwijger, voor het eerst terechtgekomen in Hotel Jakarta. Vanuit het hotel keek ik uit op een kantoorgebouw aan de Piet Heinkade naast het Centraal Station van Amsterdam en ik vroeg mij af; stel je nou voor dat dit hotel een kantoorgebouw zou zijn geweest, met vergelijkbare ontwerpvoorwaarden (CLT/hout en natuurlijk ontwerp). Zou de kantoorgebruiker hier eerder voor kiezen en wellicht bereid zijn om een hogere huurprijs te betalen?

Onderzoek heeft aangetoond dat ‘biophilic design’, design dat de verbinding vergroot met de natuur, financiële voordelen biedt voor de gebruiker. Dat ziekteverzuim, concentratievermogen, negatieve mindset en een algemene gezondheid, onderwerpen zijn die kunnen worden geoptimaliseerd door het ontwerp van vastgoed meer in lijn te brengen met de natuur. Productiviteit verhogen en ziekteverzuim verlagen zijn onderwerpen die daadwerkelijk direct invloed hebben op het resultaat van een bedrijf en gebruiker, lees ‘huurder’.

Onbekend maakt onbemind
Als de voordelen zo evident zijn, waarom bouwen we dan niet al op grote schaal met natuurlijke materialen? De voornaamste uitdagingen zijn dat de bouwketen in Nederland is ingericht op bouwen met beton en steen. Bovendien hebben stakeholders nog weinig gevoel bij duurzaamheid als langetermijnstrategieën daarmee de risico`s en rendement van bouwen met hout.

In het buitenland is al meer ervaring met hout/CLT-bouw, voornamelijk in Scandinavië en Zweden in het bijzonder, maar ook in Canada en Australië zijn goede voorbeelden te vinden. De focus ligt hierbij nog veelal op woningbouw, maar ook worden er steeds meer andere soortige gebouwen opgetrokken uit hout. Na Zweden groeien de markten in Noorwegen en Duitsland hard. Inmiddels zijn hier rond de 1000 units/ appartementen opgeleverd en de rek is er nog niet uit. In Nederland zijn tot op heden ongeveer 200 appartementen opgeleverd. Dit aantal zal op korte termijn stijgen of zelfs verdubbelen. Op dit moment wordt HAUT in Amsterdam gebouwd (oplevering 2021). Ondanks dat hier nog veel beton is gebruikt, is het toch een goede start in het pionieren om natuurlijke materialen ook in hoogbouw te realiseren. Er zijn gelukkig al concrete plannen voor verregaandere ontwikkelingen. Zo is de ontwikkelaar van HAUT momenteel een houten kantoor in Utrecht aan het ontwikkelen en wordt het houten kantoorgebouw Vivaldi III door NSI ontwikkeld op de Zuidas. Initiatieven die ik zowel uit persoonlijk als zakelijk oogpunt alleen maar kan toejuichen!

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?