Savills IM boekt ruim EUR 2,5 miljard aan transacties in 2020 en verschuift richting meer recessiebestendige sectoren

0
  • Transacties in 2020 omvatten bijna EUR 1,7 miljard aan acquisities en ca. EUR 663 miljoen aan desinvesteringen
  • Beheerd vermogen van het Europese logistiek platform van Savills IM bereikt circa EUR 4,7 miljard

Internationaal vastgoedbeleggingsbeheerder Savills Investment Management (Savills IM) heeft in 2020 wereldwijd ruim EUR 2,5 miljard aan transacties verricht, waaronder ca. EUR 2,1 miljard in Europa en ca. EUR 457 miljoen in Azië. Wereldwijd bestonden de transacties uit bijna EUR 1,7 miljard aan acquisities en ca. EUR 833 miljoen aan desinvesteringen, resulterend in een netto investering van EUR 842 miljoen. Het beheerd vermogen van de onderneming bedraagt circa EUR 21.2 miljard (meer dan USD 25 miljard), een record voor de onderneming.

In 2020 rondde Savills IM 74 transacties in 14 landen af, waarvan acht met een waarde van meer dan EUR 100 miljoen. Tot de hoogtepunten behoorden de acquisitie van het logistieke park Łódź City VI in het midden van Polen, waarmee tevens een nieuw strategisch partnerschap werd aangegaan met Kajima Properties; een logistiek complex in het Duitse Ansbach namens European Logistics Fund (ELF) 2; en een portefeuille met 38 supermarkten in Denemarken.

Savills IM heeft zich gericht op het verschuiven van haar activiteiten naar meer recessiebestendige sectoren met de introductie van nieuwe, gecombineerde en discretionaire producten die recessiebestendig zijn. Tot deze producten behoren VESALF I, een discretionair pan-Europees logistiek fonds, en het European Food Retail Fund, dat gericht is op het enige detailhandelssegment waarin beleggers hun posities willen vergroten in plaats van afbouwen, aldus het Outlook 2021-rapport van Savills IM.

2020 was een bijzonder indrukwekkend jaar voor het Europese logistieke platform van Savills IM, dat circa EUR 4,7 miljard aan beheerd vermogen bereikte. Naast de introductie van VESALF I werd het vermogen van ELF 2 en 3 verder uitgebreid en werd ook een reeks logistieke transacties afgerond voor andere fondsen en strategische partnerschappen, waaronder die in Italië en Polen. Na de aankoop van een logistiek pand in het Limburgse Venray is ELF 2 inmiddels volledig geïnvesteerd en eigenaar van 28 panden in zes landen.

Na zijn meest recente deals in Nederland en Frankrijk heeft vervolgfonds ELF 3 inmiddels een portefeuille van zeven panden in drie landen, en heeft meer dan EUR 375 miljoen aan kapitaal opgehaald. Van de ruim EUR 1,9 miljard aan kapitaal dat in 2020 totaal wereldwijd werd aangetrokken ging het grootste deel naar ELF 3.

Marcel Fleminks, Co-Head Savills IM Nederland:
“2020 was een recordjaar voor wat betreft activiteiten in Nederland, met onder andere vier transacties voor het European Logistics Fund. Deze kwamen bovenop twee deals voor Perial en een namens Allianz. Cumulatief – inclusief de acquisitie door het Strategic Partnership-team van het distributiecentrum in Tholen namens Vestas IM – nam het beheerd vermogen van Savills IM in Nederland in het afgelopen jaar met ruim EUR 362 miljoen toe, waarmee ons totaal in Nederland uitkwam op meer dan EUR 1,1 miljard. De relatief stabiele politieke en economische omstandigheden in Nederland, tezamen met de uitstekende infrastructuur voor zee-, lucht-, spoor- en wegvervoer, zorgen voor een aanhoudende vraag van beleggers in de logistieke sector. We blijven in 2021 actief in deze sector. Ook blijven we uitkijken naar selectieve groeimogelijkheden in het kantorensegment in zakendistricten in belangrijke regionale centra en houden we het supermarktsegment in de gaten.”

Kiran Patel, Global CIO en Deputy Global CEO Savills IM:
“De gevolgen van de coronapandemie duren helaas voort in 2021 maar zullen minder ernstig worden. Als beleggers erin slagen verder te kijken dan de kortetermijnimpact dan kunnen ze langeretermijntrends in hun voordeel benutten. Er zijn kansen in de marktsegmenten die bestendiger blijken te zijn, zoals logistiek, woonvastgoed en supermarkten. Nu de rentetarieven langdurig lager staan, wordt het rendement op vastgoed nog aantrekkelijker.

Deskundigen ter plaatse met veel kennis van de lokale markt zijn het best gepositioneerd om deze kansen te signaleren, en daarom hechten wij zoveel belang aan ons netwerk van 17 kantoren in 13 landen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?