HousingAnywhere: Huurprijzen deinen mee op de golven van de pandemie

0
  • Gemiddelde huurprijzen Rotterdam en Den Haag bereiken in Q4 van 2020 Utrechtse hoogtes
  • Daling in Amsterdamse huurprijzen zet ook dit kwartaal door
  • Huurprijzen van appartementen in Rotterdam liggen op het moment gemiddeld nog maar zo’n 75 euro lager dan in Helsinki, één van de duurste steden in Europa
  • Herstel in verhuurmarkt verwacht nadat vaccins op grote schaal beschikbaar worden
  • Woningtekorten van voor de pandemie zullen naar verwachting nijpender worden als gevolg van toename vraag op de markt

Het rapport van de HousingAnywhere International Rent Index voor het vierde kwartaal van 2020 laat zien dat de huurprijzen in de grote Europese steden, waaronder Amsterdam, opnieuw dalen. Terwijl Q3 van vorig jaar herstel in huurprijzen toonde, keert de laatste wereldwijde toename in Covid-19 gevallen deze trend voor de meeste steden om. Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere: “De huurmarkten worden nog steeds gedicteerd door de wereldwijde pandemie en de onstabiele dagen zijn nog niet voorbij. Voordat vaccins beschikbaar zijn voor alle bevolkingsgroepen in Europa zullen we te maken krijgen met een nieuwe reeks lockdowns en de gevolgen daarvan voor de huurmarkt. Toch is er licht aan het einde van de tunnel: we verwachten dat de huurmarkten in de tweede helft van 2021 tekenen van herstel laten zien”.

Huren in Nederlandse steden hoger ondanks de pandemie
Gemiddelde huurprijzen namen in Q4 toe in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het wegblijven van een internationale vraag en druk van de pandemie is hier minder terug te zien in de huurprijzen dan in andere steden in Nederland en Europa. Den Haag zag de sterkste stijging in huurprijzen, met een toename van 3,4% voor appartmenten naar een gemiddelde van € 1.255 per maand, zo’n € 20 per m².

In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs van een gemeubileerd appartement met zo’n 0,7% naar € 1.306 per maand, zo’n € 22 per m². De gemiddelde huurprijs van een appartement in Rotterdam ligt op dit moment nog maar zo’n € 75 lager dan in Helsinki, één van de duurste steden in Europa. Huurprijzen van zowel Rotterdam als Den Haag komen in Q4 van 2020 op het niveau van Utrecht, een stad bekend om haar hogere huurprijzen.

Ook in Utrecht stegen de huurprijzen verder, met zo’n 1,1% voor gemeubileerde eenkamerappartementen naar een gemiddelde van € 1.304 per maand, een m² prijs van € 23.

In Amsterdam zette de trend van de afgelopen maanden door en was opnieuw een daling in huurprijzen zichtbaar: een daling van -2,9% voor eenkamerappartementen ten opzichte van vorig jaar. Hiermee komen gemiddelde huurprijzen in de duurste stad van Nederland op zo’n € 1.635 per maand, ook wel € 26 per m². Ondanks deze daling blijft Amsterdam de op twee na duurste Europese stad om een woning te huren, met Parijs op nummer één en Londen op twee.

Toename internationale studenten naar Nederland
Uit een recente enquête van BridgetU blijkt dat het Verenigd Koninkrijk en Amerika in het academisch jaar 2021-2022 zo’n 56% minder inschrijvingen van internationale studenten hebben gekregen. Op de lijst van nieuwe topbestemmingen als alternatief voor Amerika en het Verenigd Koninkrijk komt Nederland op nummer 14: een verwachte toename van 9% van internationale studenten.

Druk op de huurmarkt neemt toe
Het verwachte herstel van de huurmarkten in 2021 – wanneer een groot percentage van de bevolking eenmaal gevaccineerd is – zal ook een heropleving van de oude woningtekorten betekenen. Het woningaanbod is nauwelijks toegenomen en de vraag is gegroeid. Bovendien melden universiteiten een toename van het aantal inschrijvingen, beginnend in januari en met een piek in september. Het lijkt erop dat internationale studenten een inhaalslag maken nu studeren in het buitenland weer haalbaar lijkt. Dit betekent meer tekorten in prijssegmenten die geschikt zijn voor internationale studenten. Met jonge professionals die op zoek zijn naar vergelijkbare woningen zal de druk op de markt nog verder toenemen.

Over de HousingAnywhere Internationale Huur Index
Voor deze huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 125.776 woningen, die tussen oktober 2019 en december 2020 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die worden vermeld als te duur of goedkoop, zijn niet meegenomen in dit rapport omdat ze de gegevens zouden vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer.

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere.com is Europa’s grootste huisvestingsplatform voor expats, young professionals en internationale studenten. Met een aanbod van meer dan 60.000 woningen en 8 miljoen bezoekers per jaar genereert HousingAnywhere duizenden boekingen per maand. Huurders boeken gemiddeld voor zes maanden op het platform. Bij de Rotterdamse technologie startup zijn 120 mensen werkzaam. Op dit moment heeft de startup 17 focus steden in heel Europa, met plannen om zijn voetafdruk snel uit te breiden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?