Borghese Real Estate voorziet woningen in Bethelpark van duurzame warmte van Delfts ziekenhuis

0

Borghese Real Estate heeft een overeenkomst geïnitieerd tussen het Reinier de Graaf Gasthuis en warmteleverancier Eteck voor de duurzame warmte voor het Bethelpark. Het ziekenhuis gaat haar restwarmte doorleveren aan de woningen in het naastgelegen en nieuw te ontwikkelen Bethelpark. Dit is het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar restwarmte gaat doorleveren aan woningen. In 2023 worden 351 appartementen en vier commerciële ruimten aardgasvrij voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.

Het Reinier de Graaf Gasthuis beschikt over een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem. Deze installatie slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra (rest)warmte wordt straks doorgeleverd aan het Bethelpark, een nieuwbouwproject dat staat voor stedelijk wonen. Bethelpark wordt ontwikkeld door Borghese Real Estate en is direct gelegen naast het Reinier de Graaf Gasthuis. Hiervoor wordt een zeer duurzaam en klein warmtenet aangelegd, waar de nieuwe woningen op worden aangesloten. Hierdoor worden de toekomstige bewoners voorzien van duurzame warmte in hun woning via vloerverwarming en beschikken zij over warm tapwater.

De nieuwbouwontwikkeling bestaat uit 351 huurwoningen en 4 commerciële ruimten. De woningen worden door Bouwinvest en een woningcorporatie verhuurd. Om alle bewoners van duurzame warmte te voorzien, wordt een inkoppeling gerealiseerd in de techniekruimte van het ziekenhuis. Ondergrondse leidingen brengen de warmte vervolgens over naar de techniekruimte van Eteck in Bethelpark. Het voorverwarmde water wordt hier met duurzame warmtepompen opgewaardeerd voor bruikbare warmte in de woningen.

Naar verwachting neemt Eteck ca. 5000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Doordat de woningen straks zonder aardgas verwarmd worden, kan hiermee 163.400 m³ gas worden bespaard. Een besparing van meer dan 290.000 kg CO2. De gemeente Delft is enthousiast over de samenwerking en de duurzame oplossing. Het helpt de duurzaamheidsambities van de Zuid-Hollandse stad te verwezenlijken.

Borghese Real Estate werd in dit traject geadviseerd door IF technology.

Borghese Real Estate realiseert een verscheidenheid aan vastgoed in Nederland. Waaronder een aantal grootschalige woningbouw projecten: High Park met 395 huur/koop woningen te Arnhem, Zernike Tower met 700 studentenwoningen te Groningen, Het IJland met 271 huurwoningen in Amsterdam en Maanplein met de 640 huurwoningen en 50.000 m² kantoor in Den Haag. Haar signatuur is daarbij toekomstbestendigheid: gebouwen realiseren die er later ook nog toe doen. Borghese ontwikkelt en bouwt duurzaam met toekomstperspectief. Voor meer informatie: www.borgheserealestate.nl

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?