Pararius: Opnieuw dalende huurprijzen in vrije sector

0

Grootste procentuele prijsdaling in acht jaar
De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gedaald. Een nieuwe huurder betaalde € 16,16 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Dat is 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Een vergelijkbare prijsdaling werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2012, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

De prijsstijging van huurwoningen vlakte af in de eerste twee kwartalen van 2020. In het derde kwartaal van 2020 was een kantelpunt zichtbaar: voor het eerst in zes jaar werd er een lichte prijsdaling gemeten en nieuwe huurders betaalden toen 0,4 procent minder dan het jaar daarvoor. Nu zet deze prijsdaling zich voort.

G5 voorbode voor de rest van Nederland
Ontwikkelingen in de vijf grote steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht) zijn vaak een voorbode voor de rest van Nederland. “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de hoofdstad”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Na de crisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde. In Amsterdam stagneerden de huurprijzen vanaf het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde deze stagnatie krap een jaar later (Q1 2020). Ook prijsdalingen werden eerst in Amsterdam geconstateerd en volgden vervolgens op landelijk niveau.

Amsterdam
De prijsdaling in de hoofdstad zet nog steeds door. De gemiddelde huurprijs nam met 6,8 procent af tot € 22,08 per vierkante meter per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius (2011) werd niet zo’n grote procentuele huurprijsdaling gemeten in Amsterdam. Huurwoningen blijven het duurst in Amsterdam Centrum, al daalden de prijzen hier met 9,9 procent. Nieuwe huurders in het centrum betaalden € 23,29 per vierkante meter per maand. In Amsterdam Zuid daalden de vierkantemeterprijzen voor vrije sector huurwoningen naar € 23,28 (-7,8%). Nog niet eerder lagen de huurprijzen van deze twee stadsdelen zo dicht bij elkaar.

Rotterdam, Den Haag en Eindhoven
Ook in Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent naar € 15,48 per vierkante meter per maand. Sinds het eerste kwartaal van 2018 werd niet zo’n lage vierkantemeterprijs gemeten. De absolute huurprijzen lopen in de havenstad wel nog behoorlijk uiteen: voor een woning van 75 vierkante meter betaalden nieuwe huurders in het Centrum € 1.351 per maand, een even grote woning in Charlois kostte € 956.

In Den Haag daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs het afgelopen kwartaal met 3,1 procent naar € 15,83 per maand. In Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs met 2,9 procent naar €14,11 per vierkante meter per maand. Voor beide steden geldt dat dit de laagst gemeten vierkantemeterprijs is sinds het tweede kwartaal van 2018.

Utrecht bleef nagenoeg gelijk
Utrecht is de enige van de vijf grootste steden van Nederland waar nieuwe huurders er niet op voor- of achteruit gingen ten opzichte van een jaar geleden; de huurprijzen bleven het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk. Nieuwe huurders betaalden €17,81 per vierkante meter per maand. Dit was in het vierde kwartaal van 2019 €17,80.

Dure steden in Noord-Holland
Noord-Holland is met een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 20,36 nog altijd de duurste provincie van Nederland. Dat is niet gek, aangezien drie van de vijf duurste steden in Nederland in deze provincie liggen. Het gaat om Amsterdam (€ 22,08), Amstelveen (€ 18,21) en Haarlem (€ 18,11).

In al deze steden daalden de vierkantemeterprijzen het afgelopen kwartaal. Amstelveen spant de kroon; nieuwe huurders betaalden 11,3 procent minder per vierkante meter per maand. De laatste prijsdaling in Amstelveen werd gemeten in het vierde kwartaal van 2012. Dat ziet ook Tim van Breukelen van Koops Makelaardij uit Amstelveen. “Expats zijn terug gegaan naar hun thuisland en ook particuliere investeerders hebben net voor de vernieuwde belastingregeling een woning aangeschaft die ze nu graag willen verhuren. Voor de corona-uitbraak verhuurden wij het overgrote deel van ons aanbod aan expats. Amstelveen is zeer populair onder expats, maar veel van hen zijn terug naar hun thuisland gegaan en de aankomst van nieuwe expats laat nog op zich wachten. De prijzen zijn naar beneden bijgesteld om zo een bredere doelgroep aan te kunnen trekken.”

Druk op woningmarkt blijft hoog
Ondanks de ingezette landelijke huurprijsdaling blijft de druk op de vrije huursector bestaan. Volgens De Groot is het veel te grote marktaandeel sociale huurwoningen in Nederland een belangrijke reden voor de scheve verhouding tussen vraag en aanbod. “Nederland is de absolute kampioen op het gebied van sociale woningbouw. Maar liefst 33 procent van alle woningen in Nederland is een sociale huurwoning. Slechts 7 procent van alle woningen betreft een vrije sector huurwoning”, aldus De Groot.

Nederland afgezet tegen andere Europese landen met een groot aandeel sociale huurwoningen. Nederland spant de absolute kroon. (1) De woningvoorraad in Nederland sluit geheel niet op elkaar aan, wat de doorstroming bemoeilijkt. Deze schaarste veroorzaakt hoge huurprijzen en creëert een gat tussen de sociale sector en vrije sector, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om vanuit een sociale huurwoning door te stromen naar een huurwoning in de vrije sector. Dit heeft tot gevolg dat er aan de onderkant geen mensen in een sociale huurwoning kunnen instromen.

Particuliere belegger is weldegelijk belangrijk
Particuliere beleggers vervullen een belangrijke rol als het gaat om het vergroten van het huuraanbod in de vrije sector. De Groot: “Zij dragen direct en indirect bij aan het vergroten van het huuraanbod in Nederland. Door bijvoorbeeld nieuwbouw te kopen en daarna te verhuren in plaats van zelf te realiseren maken zij woningen beschikbaar voor een grote groep middeninkomens die deze sowieso niet hadden kunnen kopen.” Een toename van het beschikbare huuraanbod zal, wanneer de vraag naar huurwoningen gelijk blijft, ook zorgen voor verdere daling van de huurprijzen. Op deze manier kan de markt haar werk doen en komen vraag en aanbod weer dichter bij elkaar.

(1) https://www.housingeurope.eu/resource-1000/the-state-of-housing-in-the-eu-2017

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?