Savills: Amsterdam en Eindhoven serieuze spelers op het wereldtoneel van de tech-sector

0

Savills ziet wereldwijd verschuivingen onder Tech Cities door de toenemende aandacht voor welzijn in de samenleving. Dit blijkt uit het onderzoeksprogramma Tech Cities 2021 dat Savills vandaag heeft gelanceerd. Het Savills Tech Cities-onderzoeksprogramma rangschikt al sinds 2015 de beste steden voor kantoorgebruikers en talent in de tech-sector. Gezien de impact van Covid-19 en de trend dat we bepaalde typen gebruikers naar bepaalde typen steden zien trekken, zijn de steden dit jaar in categorieën gerangschikt: Tech Megacities, Tech Lifestyle Cities en Rising Global Contender Tech Cities.

Tech Megacities
Uit dit onderzoek blijkt dat de meest dominante Tech Cities nog steeds in China zijn gelegen. Voornaamste reden hiervoor is dat deze regio het merendeel van de Venture Capital (VC)-investeringen aantrekt. Echter, de zogenaamde 12 ‘Tech Lifestyle Cities’ (waaronder Amsterdam), die voor het grote deel liggen in de VS en Europa, zullen met name de vruchten plukken van de nieuwe trends op het gebied van welzijn, aldus Savills.

Tech Megacities kenmerken: een grote populatie; veel VC-investeringen en een primaire tech-hub in de regio; wereldwijd verbonden met complementaire sectoren; toonaangevend hoger onderwijs; dynamische stad met veel uitgaansgelegenheden; de kosten van levensonderhoud zijn hoger dan het nationale gemiddelde.

Tech Lifestyle Cities
Aangezien welzijn dit jaar belangrijker is dan ooit tevoren voor tech-talent en medewerkers in het algemeen, heeft internationale vastgoedadviseur Savills dit jaar 12 steden geselecteerd als top ‘Tech Lifestyle Cities’. Deze steden zijn niet alleen belangrijke centra voor technologie en investeringshotspots voor VC, maar scoren daarnaast goed op het gebied van well-being, onder andere door de aantrekkelijke omgeving en aanwezige faciliteiten, waar veel vraag naar zal zijn in de ‘post-Corona wereld’.

Deze steden voldoen aan hoge normen op het gebied van luchtkwaliteit, de aanwezigheid van groen en zijn kleiner dan Mega Cities. Tegelijkertijd bieden de steden diensten en producten aan waar technisch talent vandaag de dag naar op zoek is, zoals hoge breedbandsnelheden, maar ook relatief simpel zaken zoals een betaalbare veganistische burger, zo bleek uit de nieuwe Savills ‘Digital Nomad Essentials Index’.

Kenmerken van Tech Lifestyle Cities: minder dan 5 miljoen inwoners; groot of groeiend aandeel Tech bedrijven; wereldwijde en regionale connectiviteit; aanwezigheid van complementaire industrie; ten minste één hoog aangeschreven instelling voor hoger onderwijs; een magneet voor internationaal talent; levendigheid, nachtleven en cultuur; heeft doorgaans een goede balans tussen duurzaam leven in de stad en toegang tot activiteiten buiten de stad; lagere kosten dan in Tech Megacities.

Rising Global Contender Tech Cities
Savills identificeert verder een aantal ‘Rising Global Contender Tech Cities’. Dit zijn snel groeiende tech-steden om in de gaten te houden, zoals bijvoorbeeld Eindhoven. Deze steden maken grote spongen in het aantrekken van VC-investeringen. Daarnaast scoren zij relatief goed op het gebied van kosten voor levensonderhoud en lifestyle ten opzichte van de meer gevestigde tech-steden.

Tech Rising Global Contender Tech Cities kenmerken: kleinere maar groeiende steden; tech-industrie is sterk gegroeid en / of heeft een goede toegankelijk tot een grotere tech hub; grote groei in risicovolle kapitaalinvesteringen; goede regionale en (internationale) connectiviteit; hoger onderwijs aanwezig; in-migratie stijgt; levendige stad, nachtleven en cultuur; heeft doorgaans een goede balans tussen duurzaam leven in de stad en toegang tot activiteiten buiten de stad; lagere kosten dan Tech Lifestyle en Tech Megacities.

Savills Digital Nomad Essentials Index
De kosten van een ‘flat white’, een veganistische burger, een MacBook, snelle breedband, flexibele kantoorruimte, sneakers, een eersteklas koptelefoon en schone lucht. Dit zijn parameters die belangrijk zijn voor tech-werknemers. De Savills Digital Nomad Essentials Index (hieronder) kan daarom helpen bij het identificeren van de locaties die het meest aantrekkelijk zijn voor tech-talent en dus voor de kantoorgebruikers die dergelijke werknemers willen werven.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “De Tech Lifestyle Cities doen op een wereldwijde schaal echt mee met de grote jongens. Ze bieden het echte dymanische stadsleven, maar zijn compacter. Dit draagt bij aan een betere balans tussen werk en privé en een betere luchtkwaliteit. Daarbij komt nog de steden een stuk betaalbaarder zijn, onder andere op het gebied van diensten en producten die hedendaagse tech-medewekers belangrijk vinden. Dit blijkt uit de door Savills ontwikkelde Digital Nomad Essentials Index, waarin een stad als Eindhoven bijvoorbeeld goed scoort en zelfs op nummer 2 staat.”

“Gezien het feit dat Covid-19 ertoe heeft geleid dat veel mensen prioriteit willen geven aan een betere levensstandaard, kan een hoge score op deze ranglijst een voorbode zijn voor de toekomstige groei van een stad. Immers technologie-bedrijven die gevestigd zijn in onze Lifestyle Cities, kunnen het personeel gezondere omgevingen en een betere betaalbaarheid bieden. Genoemde voordelen moeten wel worden afgezet tegen stijgende kosten, als gevolg van het succes van de steden.”

Tech Sector groeit hard door en is actief op de vastgoedmarkt
Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, vult aan: “Binnen al onze Tech Cities-categoriën zijn bedrijven in de tech-sector de afgelopen jaren actief geweest met het aanhuren van nieuwe kantoorruimte. Veel tech-bedrijven omarmen flexibel werken al langer, en alhoewel sommigen hun huisvestingsbehoefte herevalueren, erkennen ze nog steeds het belang van een bruisend hoofdkantoor. Het kantoor is onmisbaar voor het overbrengen van bedrijfswaarden, samenwerking en voor het aantrekken van personeel. Bekwame werknemers in de tech-sector blijven schaars, zelfs naarmate de werkloosheid stijgt.”

“Opvallend hierbij is dat in veel van onze Tech Cities de kosten van woonruimte de laatste tijd zijn gestegen. Covid-19 kan deze trend echter vertragen, omdat men nu ook buiten de stadsgrenzen naar woningen kijkt. De daarmee samenhangende stijgende beschikbaarheid in de populaire wijken van steden kan ertoe leiden dat stadsdelen die voorheen onbereikbaar waren, betaalbaarder worden. Hierdoor worden andere delen van de stad weer bereikbaar voor startups en nieuw jong talent, wat super goed is voor de verdere ontwikkeling van de technologiesector.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?