Savills: Significante investeringstoename in Zweeds en Duits zorgvastgoed, Nederlandse markt volgt op de voet

0

Volgens het laatste onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Savills blijkt dat de Zweedse en Duitse beleggingsactiviteit in zorgvastgoed met respectievelijk 80% en 21% gestegen (joj) zijn tussen januari en september van dit jaar. Genoemde landen waren in de eerste drie kwartalen goed voor 42% (Duitsland) en 23% (Zweden) van het totale investeringsvolume van € 3,6 miljard dat is geïnvesteerd in Europees zorgvastgoed. Daarnaast zien veel beleggers België, Finland en Nederland als strategische beleggingsmarkten voor zorgvastgoed.

Savills ziet dat de pioniers in deze markt, gespecialiseerde REIT’s, op dit moment nog steeds de meest actieve spelers zijn op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Aedifica en Confinimmo. Desalniettemin zien we het aantal investeerders in de sector toenemen, met institutionele beleggers (zoals Primonial, Patrizia, Threestones Capital en Syntrus) en particuliere investeerders zoals SBB I Norden.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland zegt hierover: “Ondanks de huidige crisis blijft zorgvastgoed een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie voor investeerders die verzekerd willen zijn van een stabiele kasstroom. Naar verwachting zal het investeringsvolume aan het eind van dit jaar in Europa iets meer dan € 5 miljard bedragen, hetgeen in lijn is met het volume van vorig jaar. Deze inschatting is gebaseerd op recente transacties en transacties die momenteel nog in de pijplijn zitten. Dit is opvallend aangezien sommige andere asset classes fors lagere investeringsvolumes laten zien dan afgelopen jaar.”

“De toegenomen belangstelling van investeerders heeft de aanvangsrendementen de afgelopen twee jaar onder druk gezet. Met name in Zweden, Duitsland en Finland, daalden de yields van ‘prime’ product verder met respectievelijk 30, 20 en 10 basispunten. De aanvangsrendementen van ‘prime’ zorgvastgoed variëren momenteel tussen 3,85% en 5%, afhankelijk van het land, de ligging en de kwaliteit van het object. We verwachten dat de interesse in zorgvastgoed ook in de komende periode verder aan populariteit zal winnenen de concurrentie hierdoor zal toenemen. Dit zal resulteren in een verdere opwaartse druk op de prijzen.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, voegt toe: “Volgens de Europese Commissie zal de bevolking van de huidige 27 lidstaten van de Europese Unie toenemen van 447,7 miljoen begin 2020, tot een piek van 449,3 miljoen in 2026. De leeftijdsgroep 65+-ers zal hierbij naar verwachting toenemen van 92 miljoen in 2020 tot 130 miljoen in 2100. Tegen 2050 zal deze bevolkingsgroep 30% van de bevolking uitmaken, in vergelijking met de huidige 20%. Door deze aanhoudende demografische groei en de verdere professionalisering van het model voor zorgvastgoed, verwacht ik dat er op middellange termijn nieuwe concepten zullen ontstaan, wat op haar beurt weer zorgt voor nieuwe beleggingsmogelijkheden.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?