RED Company en de gemeente Rotterdam presenteren ontwikkelvisie Codricoterrein

0

Precies 25 jaar na de opening van de Erasmusbrug zet Rotterdam weer een grote stap op Zuid. De bouw van de Erasmusbrug was de eerste stap om via de Kop van Zuid de twee gescheiden stadsdelen met elkaar te verbinden. Met de herontwikkeling van de Rijnhaven en Katendrecht wordt een minstens zo indrukwekkende stap gezet. RED Company presenteert nu een spectaculaire ontwikkelvisie voor het Codricoterrein, de laatste fabriek in de pols van Katendrecht. Het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft op 1 december 2020 deze ontwikkelvisie voor het Codricoterrein vastgesteld.

Monumentale ontwikkeling
De rijks monumentale Codrico fabriek is een belangrijk stuk historisch erfgoed in de Rotterdamse Rijnhaven. Met het vertrek van de fabrieksactiviteiten komt het terrein op Katendrecht vrij voor ontwikkeling. Met ruimte voor circa 1.500 nieuwe huur- en koopwoningen bereikbaar voor alle Rotterdammers, waarvan 50% woningen in het betaalbare segment. Een bruisende plek met kantoren, winkels, hotel, horeca en culturele functies in de plinten. De mixed-use ontwikkeling bedraagt in totaal 190.000 m², dit is inclusief een spectaculair publiek gebouw in het water van de Rijnhaven.

Bas Kurvers, wethouder bouwen, wonen & energietransitie gebouwde omgeving
“Een belangrijk industrieel erfgoed aan de Rijnhaven krijgt een prachtige nieuwe bestemming. Dit afgesloten fabrieksterrein wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe levendige Katendrecht. Het plan draagt ook bij aan de grote woningbouwopgave in onze stad. De helft van de woningen willen we in het betaalbare segment laten bouwen. Zo komen er veel nieuwe huizen bij voor de middengroepen die nu moeilijk aan een woning kunnen komen”

Een uniek ensemble © RED Company / Powerhouse Company

Rondje Rijnhaven
Het Codrico Terrein wordt een iconisch ensemble met daarin een toren, een gebouw aan de kade, een markant gebouw op het veld naast de fabriek en de monumentale fabriek zelf. In het water komt een bijzonder publiek gebouw, het Maritiem Centrum. De kades zullen worden verrijkt met drijvende parken aan zowel de kant van de Wilhelminapier als aan zijde van het Codricoterrein. De Rijnhavenbrug – beter bekend als de Hoerenloper – maakt het rondje Rijnhaven nu af. Rotterdammers kunnen dan langs alle kades van de Rijnhaven flaneren.

De fabriek vormt de ziel van de gehele ontwikkeling © RED Company / Powerhouse Company

Internationale allure
De goedgekeurde ontwikkelvisie is gemaakt door de Rotterdamse projectontwikkelaar RED Company in samenwerking met architectenbureau Powerhouse Company. Zij ontwierpen ook het gebouw aan de kade en het appartementencomplex op het veld naast de fabriek. De 220 meter hoge toren is ontworpen door SHoP Architects uit New York. De herontwikkeling van de fabriek is ontworpen door Office Winhov samen met Crimson Historians & Urbanists. De buitenruimte, parken en kades zijn een ontwerp van Delva Landscape Architects & Urbanism . Deze spelers van internationale allure hebben met hun samenwerking gezorgd voor een fraai ensemble.

Nanne de Ru, founding partner van RED Company
“Iedereen in Rotterdam kent het Codricoterrein met haar unieke ‘groene’ kubus. Dit monument vormt in zekere zin de ziel van Katendrecht en heeft ons enorm geïnspireerd. Het is geweldig dat dit unieke gebied nu eindelijk publiek toegankelijk wordt”

Het landschap vormt een belangrijk verbindend element binnen deze ontwikkelvisie © RED Company / Powerhouse Company

Maritiem Centrum
Midden in het water van de Rijnhaven komt het iconische Maritiem Centrum Rotterdam. In dit gebouw komt de triple helix van de internationale maritieme wereld samen: zowel het verleden, heden als ook de toekomst. Dit moet een plek worden voor maritieme ondernemers, wetenschap en cultuur. Het gebouw wordt voor het publiek toegankelijk en is deels onder water. Het ontwerp is van de hand van de architect Francine Houben en haar bureau Mecanoo.

Het Maritiem Centrum Rotterdam maakt het water van de Rijnhaven toegankelijk © RED Company / Mecanoo

Groen licht voor verdere uitwerking
Met de goedkeuring door het College van de ontwikkelvisie kan RED Company met de architecten verder om hun plannen uit te werken en het gesprek met de omgeving aangaan. Ook zal de gemeenteraad de nota van uitgangspunten voor het project bespreken en vaststellen, waarna de procedure voor een bestemmingsplan kan worden gestart. Een grote stap in de richting van een compleet Katendrecht. De Rijnhaven als een nieuw stadscentrum voor het Rotterdam van de 21e eeuw.

Het bruisende nieuwe stadshart van Rotterdam © RED Company / Powerhouse Company

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?