Savills IM: Structurele verschuiving naar e-commerce één van de belangrijkste groeimotoren Nederlandse logistieke sector

0
  • 70% van de vastgoedbeleggers wereldwijd ziet vastgoedbeleggingen in Europa de komende 12 maanden groeien of gelijk blijven
  • Savills IM ziet in Nederland goede langetermijnperspectieven binnen de logistieke sector, de levensmiddelendetailhandel en in kantoorruimte in zakendistricten, vooral in de Randstad en regionale hoofdsteden zoals Groningen en Arnhem, ondersteund door sterke fundamentals
  • De structurele verschuiving naar e-commerce, één van de grootste groeimotoren voor de Nederlandse logistieke sector, wordt versneld door de COVID-19 pandemie

Kantoren in zakendistricten, waaronder die in regionale hoofdsteden zoals Groningen en Arnhem, de levensmiddelendetailhandel, en logistiek vastgoed op belangrijke locaties in Nederland zullen in 2021 aantrekkelijke beleggingsperspectieven bieden naarmate het vertrouwen van beleggers zich na de coronacrisis herstelt, aldus internationaal vastgoed beleggingsbeheerder Savills Investment Management (Savills IM).

Hoewel de meeste aandacht zal uitgaan naar het terugdringen van de pandemie, zullen er in 2021 nog andere uitdagingen zijn. De gevolgen van de Brexit zullen volledig merkbaar zijn. Ook hebben we nog steeds te maken met klimaat-gerelateerde risico’s, toenemende ongelijkheid en aanhoudende geopolitieke spanningen, factoren die stuk voor stuk de internationale stabiliteit in gevaar kunnen brengen. Het is daarom belangrijker dan ooit om de ontregeling te accepteren om zodoende bestaande portefeuilles te beschermen en nieuwe beleggingskansen te identificeren. Dit houdt ook in profiteren van structurele trends die zich versneld doorzetten als gevolg van de coronacrisis. De pandemie heeft de structurele verschuiving naar e-commerce versneld, en dit laatste is een van de belangrijkste aanjagers van vraag binnen de Nederlandse logistieke sector.

Het 2021 Outlook-rapport ‘Building resilience in global real estate portfolios’ van Savills IM voorziet niet in een grote ondergang van de kantorenmarkt ondanks de groei van het Nieuwe Werken als gevolg van de pandemie. Kantoren in zakendistricten met goede transportverbindingen hebben een blijvende plaats verworven op de markt. Daarnaast zal de logistieke sector gesteund blijven door sterke fundamentals en een structurele wind in de rug, aldus het rapport. Voorts biedt de levensmiddelendetailhandel een robuuste bron van beleggingsinkomsten en is het daarom een ‘strong buy’ voor core en core-plus beleggers.

Nieuw onderzoek (1) in het rapport toont aan dat 59% van vastgoedbeleggers over de hele wereld verwacht dat de Europese vastgoedmarkten zich in 2021 gaan herstellen, waarbij iets meer dan de helft (52%) denkt dat het herstel tussen het tweede en vierde kwartaal zal beginnen. Circa 45% van de beleggers verwacht dat vastgoedbeleggingen de komende 12 maanden gaan toenemen, en 25% gaat ervan uit dat het beleggingsniveau gelijk blijft.

Toenemende belangstelling van Europese beleggers voor Nederlands vastgoed
De Nederlandse economie heeft het in 2020 beter gedaan dan de meeste andere Europese economieën, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een geleidelijk herstel in 2021. Toch zal het economisch herstel waarschijnlijk gehinderd worden door een geringere vraag vanuit de belangrijkste handelspartners van Nederland, alsmede onzekerheid over een handelsovereenkomst tussen de EU en het VK. De belangstelling van Europese beleggers voor Nederlands vastgoed neemt desalniettemin al enige tijd toe.

Marcel Fleminks, Co-Head Savills IM Nederland:
“De stabiele politieke en economische omstandigheden in Nederland, tezamen met de uitstekende infrastructuur voor weg-, lucht-, zee- en spoorwegvervoer, bieden een stevig fundament voor de nog altijd toenemende belangstelling voor logistiek vastgoed in Nederland. Dat geldt ook voor kantoren in zakendistricten – niet alleen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht maar ook in regionale hoofdsteden – en supermarkten / levensmiddelen detailhandel, zo blijkt uit ons rapport. We verwachten dat deze belangstelling in 2021 aanhoudt en werken hard aan een bijbehorende pijplijn.”

Logistiek blijft lieveling van beleggers in 2021
De goedontwikkelde infrastructuur van Nederland – van havens tot vliegvelden, spoorwegverbindingen en snelwegen – maken dat het land een aantrekkelijke bestemming is voor logistieke beleggingen door buitenlandse investeerders. Het rendement van logistieke ruimte op toplocaties staat onder neerwaartse druk, waarbij het bruto aanvangsrendement onder de 4% ligt. Online winkelen groeit snel in Europa als gevolg van de coronapandemie en blijft een van de grootste groeimotoren voor de Nederlandse logistieke sector. Er dreigt weliswaar geen overschot aan aanbod, maar nieuwe logistieke ontwikkelingsprojecten zijn vaak groter in omvang en oudere ruimtes worden herontwikkeld.

Kantoren hebben een blijvende plaats verworven
Ofschoon maar 16% van de vastgoedbeleggers verwacht dat beleggingen in kantoren in zakendistricten in 2021 zullen toenemen en 43% ervan uitgaat dat deze beleggingen gaan afnemen, (1) verwacht Savills IM onder andere dat beleggingen op locaties met goede transportverbindingen op de lange termijn beter zullen presteren. De Randstad blijft een aantrekkelijke kantoorlocatie – vooral Amsterdam, Rotterdam en Utrecht – alsmede regionale hoofdsteden zoals Groningen en Arnhem, die nog altijd in trek zijn bij grotere huurders.

Retail – levensmiddelen- en discount-segmenten tonen veerkracht
De levensmiddelendetailhandel biedt een robuuste stroom beleggingsinkomsten en is daarom een strong buy voor core/core-plus beleggers. Uit onderzoek van Savills IM blijkt dat 80% van de internationale vastgoedbeleggers verwacht dat beleggingen in de levensmiddelendetailhandel zullen toenemen of gelijk blijven. Ondanks de uitdagingen waarmee de Nederlandse retailmarkt al lang te maken heeft, blijven de levensmiddelensegmenten – zoals supermarkten en buurtwinkels die huurindexatie bieden – goed presteren. De vraag naar online verkoop van levensmiddelen is weliswaar gestegen, maar de winstgevendheid van dit segment blijft een probleem.

Het 2021 Outlook-rapport van Savills IM is hier beschikbaar https://www.savillsim.com/research/outlook-2021.aspx

(1) Bron: Het onderzoek is in oktober 2020 uitgevoerd onder 122 institutionele beleggers door PollRight in opdracht van Savills Investment Management. De deelnemende beleggers maken onderdeel uit van een wereldwijde database die gericht is op Noord-Amerika, het VK en het Europese vasteland, met een gemiddeld beheerd vermogen aan vastgoedbeleggingen van £18,9 miljard ($25 miljard).

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?