Savills: Prijsverschuivingen in de Europese hotelmarkt creëren beleggingskansen

0
  • In het derde kwartaal van 2020 verbeterde de bezetting van hotels, maar door diverse tijdelijke lockdowns in Europa hebben die verbeteringen zich in het vierde kwartaal zich tot op heden niet kunnen voortzetten
  • Ook binnen de hotelbeleggingsmarkt geldt dat beleggers zich focussen op hoogwaardig Core-product (‘flight to quality’). Dit wordt onder andere bevestigd door het feit dat Londen, Parijs en Berlijn tot nu toe (derde kwartaal 2020) de hoogste investeringsvolumes van dit jaar laten zien
  • Een lichte stijging van de aanvangsrendementen scheppen kansen voor beleggers
  • Duitsland liep in het derde kwartaal van 2020 voorop in het herstel van de bedrijfs- en beleggingsactiviteiten in Europa

Volgens de internationale vastgoedadviseur Savills steeg de bezettingsgraad van Europese hotels gemiddeld naar 38,6% in het derde kwartaal van 2020, wat een duidelijk verbetering was ten opzichte van het historische dieptepunt van 15,3% tijdens de piek van de pandemie.

Internationaal reizen bleef weliswaar de hele zomer op een lager pitje staan, maar het was hoofdzakelijk de binnenlandse vraag die in grote delen van de Europese hotelmarkt voor herstel zorgde. In Duitsland werd relatief snel gereageerd op de pandemie, wat ertoe leidde dat de hotels daar veel eerder weer open konden dan in de rest van Europa. Dit zorgde er, samen met het grote aantal binnenlandse reizigers, voor dat de bezettingsgraden van hotels in Duitsland het hele derde kwartaal hoger waren dan het Europese gemiddelde. In Nederland deed Den Haag het bovengemiddeld goed ten opzichte van andere steden.

“Binnenlandse vakantiereizen vormden de basis voor herstel in verschillende gebruikersmarkten. Dit leidde tot een toenemend vertrouwen in de hotelsector en dat in een tijd waarin de beleggingsmarkt nadelige invloed ondervond van de pandemie”, zegt Ben Morgan, Consultant Hotel Investment bij Savills in Nederland.

Ondanks een aantal lichtpunten meldt Savills dat de beleggingsactiviteit met 56,3% op jaarbasis is afgenomen tot 7,2 miljard euro. Hierbij moet worden opgemerkt dat 43,8% van dat bedrag afkomstig is van de transactieactiviteit van vóór Covid-19.

“De grootste drempel voor veel beleggers, is het verkrijgen van een financiering doordat er een grote onzekerheid bestaat over de (toekomstige) exploitatie”, aldus Richard Dawes, Director van het Savills Hotels Team, EMEA. “Dankzij de onderliggende fundamenten van de hotelbeleggingsmarkt, is er echter belangstelling gebleven. Dit heeft ertoe geleid dat er in het afgelopen halfjaar een aantal belangrijke transacties zijn gesloten.”

Savills kwam verder in haar onderzoek tot de conclusie dat het Verenigd Koninkrijk in 2020 nog steeds de meest liquide hotelbeleggingsmarkt is, hoofdzakelijk veroorzaakt door een handvol grote transacties van prime-objecten in Londen. Duitsland heeft, in lijn met het tempo van het operationele herstel in dat land, tot nu toe dit jaar een veel minder sterke afname van -34% doorgemaakt. Hiermee was zij verantwoordelijk voor een vijfde van de totale Europese hotelbeleggingen in 2020 tot nu toe, met een totaal van 1,43 miljard euro.

Doordat beleggers in tijden van een recessie op zoek gaan beleggingen met een stabiel lange termijn rendement, zag Savills dat de rendementen op goed verhuurde prime objecten relatief stabiel bleven, met een gemiddelde van 4,46% in Europa. Het gat (de yieldgap) met minder courante hotelbeleggingen, zoals franchise- en managementcontracten, is fors toegenomen tot respectievelijk 114 bps en 157 bps.

“De onderbreking in het internationale toerisme heeft een enorm kortetermijneffect gehad op deze Europese steden, die tot de meest bezochte plekken ter wereld behoren”, stelt Richard Dawes. “Maar de consequenties van de pandemie en enige prijsstijging op de korte termijn scheppen ook mogelijkheden voor kopers. We zien dan ook dat het aantal transacties langzaam toeneemt.”

Savills zag verder dat een toenemend aantal hotelketens probeerde hun vastgoed off-balance te brengen door middel van sale & leaseback-transacties. Aangezien de onzekerheid binnen de markt op de korte termijn zal aanhouden, wordt verwacht dat meer organisaties voor dergelijke oplossingen zullen kiezen.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment, bij Savills in Nederland, voegt toe: “Een tweede golf van de pandemie in heel Europa is zwaar voor de hotelbranche, maar met name equity-beleggers zien kansen in de sector voor bepaalde value add-beleggingen en nieuwe ontwikkelingen. Daar horen zeker ook herontwikkelingen bij.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?