Savills: Nederland in de top 5 meest populaire bestemmingen voor beleggingen in Europese datacenters

0

IJsland, Zweden en Noorwegen zijn het meest interessant voor investeringen in hyperscale en cloud-scale datacenters, op de voet gevolgd door Denemarken en Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Savills.

Volgens de benchmark van het rapport bieden de beschikbaarheid van grond, grootschalige opwekking van relatief goedkope en groene energie, en een sterke connectiviteit, kansen voor schaalvoordelen, met name als het gaat om de exploitatie van hyperscale en cloud-scale datacenters. Lagere gemiddelde temperaturen maken meer noordelijk gelegen landen ook geschikter.

Door een explosieve stijging van het aantal devices verbonden met internet, wordt steeds meer data gestreamd. Dergelijke diensten worden doorgaans in traditionele en cloud -datacenters gefaciliteerd. Uit het onderzoek van Savills blijkt dat dergelijke centers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Nederland het best scoren. Dat komt vooral door hun grotere pool van datagebruikers, grotere bevolkings- en bedrijvendichtheid, hogere internetdekking, sterkere voorkeur voor cloudgebruik en solide infrastructuurnetwerken.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “In heel Europa wordt de samenleving digitaal meer en meer verbonden, vooral dit jaar. De groei van de hoeveelheid internetverkeer nam hierdoor toe van 35% tot 90% in de EMEA-regio. Het is dus niet verrassend dat het aantal hyperscale datacenters wereldwijd meer dan verdubbeld is. Volgens Cisco Systems steeg dat aantal tussen 2015 en het tweede kwartaal van 2020 van 259 tot 541.

“Als gevolg van Covid-19 is het belang van additionele investeringen in netwerken toegenomen. De exponentiële toename van bedrijven die in toenemende mate gedeeltelijk overschakelen op thuiswerken, heeft bewezen hoe essentieel deze sector is om bedrijven door te kunnen laten werken. Voorzieningen zoals de Cloud waren ook onmisbaar voor overheden en gezondheidsorganisaties in de afgelopen periode, om snel op de crisis te kunnen reageren.”

Datacenters, een groeiende beleggingscategorie
Door Covid-19 zijn datacenters dit jaar in het middelpunt van de belangstelling komen te staan, maar bij beleggers nam de interesse in deze sector al vijf jaar toe. De sector heeft een sterke, solide basis en de vraag zal naar verwachting de komende vijf jaar een enorme groei doormaken. Aangezien het verplaatsen van een datacenter een zeer complex proces is, blijven huurders doorgaans lang (>10 jaar) op een locatie. De sector biedt dus een langdurige inkomstenbron en zekerheid.

Diverse niet-gespecialiseerde beleggers zijn langzaam begonnen met investeringen in datacenters, waaronder algemene REITs (Schroder European REIT), vermogensbeheerders (Catella APAM), institutionele beleggers (AXA) en meer recentelijk staatsinvesteringsfondsen (GIC, PFA) en infrastructuurfondsen (Brookfield Infrastructure Partners, EQT Infrastructure).

Douglas van Oers, Director Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, licht toe: “In 2020 is er een duidelijke stap gezet naar betere liquiditeit van de beleggingscategorie datacenters. De beleggingsactiviteit in de sector, die in het verleden vooral werd gestimuleerd door nieuwe ontwikkelingsactiviteiten en fusies en overnames, ontwikkelt zich en we verwachten in de komende jaren een meer liquide beleggingsmarkt te zien. De rendementen zijn momenteel zeer aantrekkelijk in vergelijking met andere beleggingscategorieën en de geschetste groeiverwachting is erg interessant. Dit leidt tot een toenemende belangstelling van beleggers en ontwikkelaars.”

*De benchmark maakt gebruik van 25 indicatoren die verdeeld zijn over zeven categorieën: veiligheid, natuurlijke hulpbronnen en energielevering, breedbandinfrastructuur, kosten, vraag en bestaand aanbod, ICT-medewerkers en kapitaalmarkt voor datacenters, en omvat 21 landen in Europa.

*Afbeeldingen: Bevindingen benchmark Europese datacenters, hyperscale en cloud-scale datacenters (L) en traditionele en cloud-datacenters (R)

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?