Savills: Is het logistieke landschap in Nederland ingericht op de komst van het Covid-19 vaccin?

0

Deze blog werd geschreven door Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland.

Farmaceut Pfizer meldde maandag 9 november dat zijn kandidaat vaccin voor meer dan 90 procent beschermt tegen Covid-19. Op 11 november volgde een bericht uit Rusland dat het Sputnik V vaccin voor 92% efficiënt lijkt tegen het coronavirus, en op 16 november maakte Moderna bekend dat hun vaccin een effectiviteit heeft van 94,5%. Het nieuws over een werkend vaccin deed de vastgoedmarkt direct goed. Beursgenoteerde vastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield en Kleppière, die flinke klappen kregen tijdens de lockdown, zagen hun koers flink stijgen met het vooruitzicht van terugkerende kantoormedewerkers en winkelend publiek. In spiegelbeeld waren de winnaars van de coronacrisis nu opvallend genoeg de verliezers, logistieke vastgoedbedrijven zoals WDP en Montea, zagen hun aandelen in waarde dalen.

De soep wordt echter nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend. Of in dit geval koud. Eerdaags na de aankondiging van het vaccin werd snel duidelijk dat de logistieke sector van vitaal belang zal zijn bij de succesvolle distributie van een mogelijk vaccin. Los van het distributievraagstuk vanuit gezondheidszorg-, economisch of ethisch perspectief, staat de logistieke markt voor een enorme uitdaging. Cruciaal blijkt namelijk, om het Pfizer vaccin bij ultra lage temperatuur (-70 -80 ° C) op te slaan en te vervoeren. Is ons logistieke landschap hier wel op ingericht?

Er worden uiteraard al langer vaccins de wereld over vervoerd. Het is niet ongewoon dat deze vaccins donker en gekoeld vervoerd en bewaard dienen te worden. Deze logistieke keten van fabrikant tot consument noemt men ook wel de Koude Keten, oftewel Cold Chain. Wel ongewoon is de extreem lage temperatuur. Waar vaccins gewoonlijk op een temperatuur van 2-8 ° C constant moet worden gehouden in de Koude Keten, hebben we het nu over een temperatuur van -80 ° C. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de ‘standaard’ logistieke keten voor vaccins niet kan worden gebruikt voor de verdeling van het Covid-19 vaccin.

En als het vaccin Nederland bereikt, hebben wij dan voldoende logistiek vastgoed om de voorraad op te slaan? Een deel van het logistiek vastgoed in Nederland is geschikt voor koude opslag. Denk aan bederfelijk waar zoals de food-sector en de sierteelt. Uit onderzoek van Savills blijkt dat op dit moment 12% van de huidige voorraad aan logistiek vastgoed in Nederland wordt gebruikt voor gekoelde opslag. Dit komt neer op ruim 4,5 miljoen m² aan logistieke ruimte, verdeeld over 265 locaties. In de praktijk worden daar nu niet dergelijke extreme temperaturen vereist als nu het geval lijkt. De vraag is dus überhaupt of die 12% van de logistieke voorraad die ingericht is op koelen, ook deze temperatuur aankan. Daarnaast is een groot gedeelte van deze voorraad op dit moment al in gebruik en kan dit niet zomaar worden vrijgespeeld voor de opslag van het nieuwe vaccin.

Is er nog een alternatief op deze actieve koeling van het vaccin gedurende de gehele logistieke keten? Speciaal ontworpen koelboxen verpakt met droogijs zouden een oplossing kunnen bieden. Deze passieve manier van koelen heeft echter, net als de inhoud, wel een beperkte houdbaarheid. De temperatuur kan in zo’n verpakking maar een bepaalde tijd constant gehouden worden. Kan het vaccin op die manier de hele wereld rond?

Hoe snel we straks weer gerust kunnen ademhalen is afhankelijk van een goede samenwerking tussen farmaceuten, regeringen, supply chain experts en alle partijen die onderdeel uitmaken van de Koude Keten.

Naarmate de week vorderde en er meer over het vaccin bekend werd, zakte de bedrijven die aanvankelijk een sterke koersstijging lieten zien weer wat in. De fondsen die dit jaar juist van de coronacrisis hadden geprofiteerd herstelden zich weer enigszins. De logistieke sector bewijst nogmaals zijn vitale rol in deze pandemie.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?