Deutsche Hypo REECOX: Herstel Nederlandse vastgoedmarkt zet door

0

Herstel Nederlandse vastgoedmarkt zet door – Deutsche Hypo REECOX stijgt naar 172,3 punten.

De REECOX voor Nederland liet deze trend al in het tweede kwartaal zien: nadat het coronavirus in maart ook Europa had bereikt, stonden de tekenen voor de vastgoedmarkt nog slecht. Maar al in mei en juni werd een hersteltraject ingezet dat in het derde kwartaal werd voortgezet. Zodoende kon voor dit kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal een stijging van in totaal 8,6 % naar 172,3 punten worden genoteerd. Wat betreft de Euro-Score behoort de REECOX Nederland momenteel tot de middenmoot binnen de algemeen positieve trend.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “Het transactievolume is in het derde kwartaal amper gestegen. Het ligt nog steeds rond 40 procent onder het niveau van het voorgaande jaar. Wonen en logistiek zijn het meest bestand tegen de forse terugval. De discussie over de toekomstige behoefte aan kantoorruimte neemt toe, nadat bekende bedrijven hebben aangekondigd dat een groot deel van hun personeel ook na corona vanuit huis zal blijven werken.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De belangrijkste aandelenindex AEX vertoont een lichte daling van 2,1 % naar 547 punten en ligt hiermee nog boven de februari-waarde voor de uitbraak van de pandemie in Europa. Veel dramatische reageerde de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands: het kwartaal wordt afgesloten met een daling van 30,5 % naar 231 punten; een historisch dieptepunt. In vergelijking maakt het Nederlandse ondernemingsklimaat sinds mei een aanhoudende opwaartse trend door, zodat het kwartaal met een plus van 18,7% kon worden afgesloten.

“Voor de rest van het jaar blijven de prognoses voor de vastgoedmarkt voorzichtig. Onze markt blijft onderhevig aan onzekerheden. In oktober werden de eerste lockdowns aangekondigd. Laten we hopen dat men erin slaagt om een evenwicht te vinden tussen noodzakelijke beperkingen en het behoud van economische slagkracht”, aldus de Bever tijdens de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?