Plannen herontwikkeling Bos en Lommerplein gepresenteerd

0

Amsterdams winkelgebied BoLo wordt ‘huiskamer van de wijk’.

Er wordt fors geïnvesteerd in bomen en beplanting, zitmeubilair, nieuwe bestrating, bewegwijzering, een paviljoen en een upgrade van de reclamevoering en puien van de winkelpanden. Daardoor zal aan het Bos en Lommerplein een uniform geheel ontstaan. De operatie neemt zo’n vier maanden in beslag.

De herontwikkeling van het plein aan de Bos en Lommerweg kan officieel van start nu de gemeente Amsterdam op 3 november heeft besloten dat de markt op het plein eind dit jaar verdwijnt. Dat biedt letterlijk ruimte om de nieuwe plannen, in samenspraak met de buurt, uit te gaan voeren. Met winkels, horeca, leisure en vermaak in de vorm van kleine evenementen geeft het getransformeerde plein de levendigheid van de buurt een impuls. Naar verwachting is de renovatie in het voorjaar afgerond.

Groenvoorzieningen en paviljoen
Op het vandaag gepresenteerde ontwerp van architectenbureau SUM Architecten is te zien dat het nu vrij kale plein wordt getransformeerd tot een uitnodigende ruimte, een ‘huiskamer van de buurt’. Door het plaatsen van nieuwe verlichting, bomen, plantvlakken en vlonders ontstaan wandelpaden en pleintjes, terrasmogelijkheden en speelplekken met alle een verschillend karakter. Zo is er voor ieder wat wils: samenzijn met vrienden, in je eentje een kopje koffie drinken in de buitenlucht en zelfs het bijwonen van kleine evenementen en optredens.

Op het ruim vijfduizend vierkante meter tellende plein is bovendien een honderd vierkante meter groot paviljoen voorzien. Een nieuwe eyecatcher die vanaf alle kanten toegankelijk is en waar bezoekers en bewoners kunnen samenkomen. “Het wordt een gebouw waar je graag naar kijkt, waar reuring omheen is. Het geeft het plein een nieuwe identiteit”, vertelt Jeroen IJzer namens de eigenaar van BoLo. De exacte invulling van het paviljoen is nog niet bekend, maar interactie met de bezoekers is het uitgangspunt. “Denk aan een goede delicatessezaak, een chocolaterie, een ijssalon, of een klein zaakje met een terrasje. Maar ook andere invullingen zijn mogelijk.”

Winkelcentrum
Niet alleen het plein, ook de omliggende winkels worden fors aantrekkelijker gemaakt. De reclamevoering wordt uniform, er worden nieuwe gevelarmaturen geplaatst en de winkelpuien krijgen een upgrade, zodat ook hier meer eenheid ontstaat. Als middelpunt van de opbloeiende wijk moet winkelcentrum BoLo ook voor ondernemers een aantrekkelijke plaats worden om zich te vestigen. Afgelopen oktober opende Coffeecompany al zijn deuren en werd met de aanleg van het bijbehorende terras de eerste stap van de transformatie van het plein gezet.

In het recentste Gebiedsplan Bos en Lommer van de Gemeente Amsterdam staat onder meer dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om extra aandacht voor de woonomgeving: de openbare ruimte, horeca, winkels, culturele voorzieningen en evenementen.

“Het vernieuwde Bos en Lommerplein geeft hier op bijna alle vlakken invulling aan en zal aanzienlijk gaan bijdragen aan de levendigheid van de buurt”, bevestigt IJzer.

Buurtparticipatie
Hij vervolgt: “De herontwikkelingsplannen staan in grote lijnen vast, maar we vinden het heel belangrijk dat ook de buurt – de omwonenden en de winkeliersvereniging – actief participeert en meedenkt. Willen zij bijvoorbeeld een kunstwerk op het plein? Vinden ze het fijn als er extra terrasjes komen? En in wat voor evenementen hebben zij interesse? We betrekken hen actief bij deze vragen, onder meer via onze sociale media-kanalen.”

Carolien de Heer, als stadsdeelbestuurder verantwoordelijk voor onder meer openbare ruimte, groen en afval, vult aan: “Het is heel goed dat het plein groener en gezelliger wordt en we vinden het als stadsdeel belangrijk dat de eigenaar van het plein de buurtbewoners een stem geeft in de uiteindelijke plannen.”

Informatie-unit
Vanaf vandaag zijn de beelden van het nieuwe plein tevens zichtbaar in de etalage van informatie-unit LOKO op het plein. Buurtbewoners en andere nieuwsgierigen kunnen daar, vanaf buiten, een kijkje nemen. Als de coronamaatregelen het weer toelaten worden ook in de unit zelf presentaties gegeven en kun je door middel van een VR-experience een indruk krijgen hoe het nieuwe plein eruit gaat zien. Bovendien kunnen bewoners en winkeliers daar dan terecht met vragen, ideeën en verzoeken. Alle informatie is ook te vinden op www.bosenlommerplein.com/verbouwing.

Over Bos en Lommerplein
Winkelcentrum BoLo, een verbastering van Bos en Lommerplein, heeft een divers aanbod aan winkels, supermarkten en horeca. Onder het plein bevindt zich een ruime parkeergelegenheid. Het gebied werd in de jaren veertig aangelegd in de nieuw geannexeerde Amsterdamse gemeente Sloten. In 2004 werd het huidige winkelcentrum gerealiseerd.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?