Savills: ICT-sector maskeert voorlopig de impact van de coronacrisis op de Amsterdamse kantorenmarkt

0

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘City Special Amsterdam: ICT saves the day’ van internationale vastgoedadviseur Savills, is het opvallend dat er tot op heden nog geen significante daling zichtbaar is in de opnamecijfers van kantoorruimte in de hoofdstad. Dit blijkt ook als de opname in 2020H1 vergeleken wordt met 2019H1 (+17%).

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “Dit beeld wordt veroorzaakt door de huurtransacties van Adyen (16.000 m²) en Uber (30.000 m²), die samen verantwoordelijk zijn voor 26% van de opname in 2020H1. Los van deze recente huurdeals, liep de opname in 2020Q2 wel terug. Het opnamevolume nam in 2020Q2 met 17,8% af ten opzichte van 2019Q2.”

Savills constateert in haar rapport een verschuiving in het type bedrijven verantwoordelijk voor de verhuuractiviteit in de Amsterdamse kantorenmarkt. Ondernemingen in de ICT, zakelijkse en specialistische dienstverlening zorgden voor het grootste aandeel in de opname in 2020YTD (71,6%) versus (42,4%) in 2019. ICT vormde veruit het belangrijkste aandeel (42,9%) in de opname, niet alleen door Adyen en Uber, maar ook, Sentia, Hiber en Surfly zijn voorbeelden van bedrijven die in 2020 kantoorruimte huurden.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Amsterdam, lich toe: “De ICT sector is één van de belangrijkste motoren voor de Amsterdamse economie. In de laatste 3 jaar zijn er circa 13.000 banen in de ICT sector in de hoofdstad bijgekomen, een groei van circa 12% per jaar met een groot aandeel voor tech-bedrijven. De snelst groeiende bedrijven, qua werkgelegenheid, zijn Picnic, Adyen, Takeaway, Swapfiets en MessageBird. De grootste tech-werkgevers in Amsterdam zijn Booking.com, TomTom, Picnic en Adyen. Naast deze grote werkgevers, heeft Amsterdam ook veel start-ups en scale-ups. Ondanks COVID-19 zijn de lange termijn verwachtingen dan ook positief voor de Amsterdamse ICT sector, door een groeiende beroepsbevolking, aantrekking van talent en voldoende kapitaal. Dit biedt perspectief voor de toekomstige vraag naar kantoorruimte.”

Ellen Waals concludeert: “Ondanks dat de echte effecten van vraaguitval in de cijfers nog niet zichtbaar zijn, heerst wel de verwachting dat de vraag naar kantoorruimte op korte termijn in Amsterdam gaat afnemen. Dit is niet per se negatief, aangezien als gevolg hiervan op sommige locatie de gespannen vraag-aanbodverhoudingen meer in balans zullen komen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?