Colliers: Lege winkels in binnensteden bieden plek voor 10.000 woningen

0

De oplopende winkelleegstand biedt kansen om het groeiende woningtekort voor een deel op te lossen. In de 70 grootste binnensteden van het land is er plek voor 10.000 nieuwe appartementen als lege winkels worden omgebouwd. Bijna evenveel woningen als in de Utrechtse binnenstad samen. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

Door de vorm, afmeting en lichtinval kunnen niet alle lege winkels getransformeerd worden naar een woning. Voor 40% van de leegstand is dat wel het geval. In de gemeente Heerlen zijn de meeste transformaties mogelijk en kunnen er 330 extra huizen bijkomen. Provinciegenoot Maastricht staat op de tweede plek met 288. Van de vijf grootste Nederlandse steden is er vooral in Den Haag ruimte om nieuwe huishoudens een onderkomen in de binnenstad te bieden. Daar gaat het om 251 in totaal, op de voet gevolgd door Eindhoven met 227.

Binnensteden verdichten
Het huizentekort in de 70 onderzochte gemeenten samen is nu ongeveer 147.000. Het ombouwen van winkels zou bijna 7% van de woningvraag kunnen oplossen zónder buiten de bebouwde kom te bouwen. En dan is niet eens rekening gehouden met de mogelijke verdichting van binnensteden met hoogbouw.

”Nu is het moment aangebroken om winkels te transformeren en daarmee te voorkomen dat er gaten vallen in straten. Zonder iets te doen, groeit de leegstand in deze binnensteden met 100.000 vierkante meter”, zegt winkelexpert Chris Lanting. ”De winkelhuren en de waarde van het vastgoed dalen op veel plekken al jaren, terwijl het woningtekort groot is en alleen maar toeneemt. Dan wordt het ook economisch interessant om in actie te komen.”

Verregaande samenwerking
Grootschalige transformatie lukt alleen als gemeenten, eigenaren, winkeliers en financiers de handen ineenslaan. Van gemeenten vraagt dat om meer vrijheid in bestemmingsplannen, van vastgoedeigenaren de durf om te investeren, van financiers het denken in kansen in plaats van risico’s en van winkeliers om de bereidheid om te verhuizen naar de hoofdwinkelstraten. Het is belangrijk dat gemeenten hierin de regie nemen.

”Een goed voorbeeld is Hengelo. In deze gemeente wordt de binnenstad op basis van een centrumvisie geherstructureerd. Het gaat dan om een invulling die past in deze tijd waarin er minder behoefte is aan winkelruimte. In onder andere Sittard, Heerlen en Schiedam wordt inmiddels de samenwerking gezocht”, vult Chris Lanting aan.

Zo’n samenwerking is in het belang van iedereen en voorkomt dat onaantrekkelijke gaten vallen in de binnensteden. Een levendig centrum is goed voor de winkelier. Een gezonde winkelmarkt is goed voor de vastgoedeigenaar en de financier. En de gemeente wil een bruisende binnenstad voor de bewoners.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?