Workthere: Populariteit flexibele kantoorruimte stijgt boven niveau van voor Covid-19

0

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de flexibele kantoorspecialist Workthere blijkt dat de Nederlandse markt voor flexibele kantoren positieve tekenen van herstel heeft laten zien. Dit komt op meerdere vlakken tot uiting. Het aantal zoekvragen naar flexibele kantoorruimte is sinds afgelopen mei sterk toegenomen, en lag in juli en augustus zelfs boven het aantal aanvragen in dezelfde periode vorig jaar (+8%, +44%). Met name bedrijven die actief zijn binnen de zakelijke dienstverlening, de creatieve sector en de ICT-sector trekken de kar (goed voor respectievelijk 33%, 20% en 9% van alle zoekopdrachten). Dit duidt, na een vertraagde verhuuractiviteit tijdens de “eerste golf”, op een v-vormig herstel voor de flexibele kantorenmarkt.

Door COVID-19 zijn een aantal werktrends in een stroomversnelling gekomen, zo ook flexibel werken. Binnen de kantorenmarkt vertaalt zich dit naar een groeiende behoefte naar het huren van flexibele kantoorruimtes. Bedrijven willen zich nu minder committeren aan langlopende huurcontracten die kantooreigenaren vragen, en zijn daarom op zoek naar meer flexibele oplossingen. Een groot voordeel is dat de meeste aanbieders maandelijks opzegbare abonnementen aanbieden en je er per werkplek kunt huren.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Een sector die hier veelvuldig gebruik van maakt is de Tech sector. Sinds de lockdown is het aantal zoekvragen afkomstig uit deze sector toegenomen met maar liefst 50%. Ook bedrijven actief binnen de publieke dienstverlening, het onderwijs en de gezondheidszorg maakten gedurende dezelfde periode meer gebruik van flexibele kantoorconcepten, en waren samen goed voor 20% van de vraag.”

Flexibele kantoorruimtes op bereikbare knooppuntlocaties met voldoende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld stadscentra, blijven populair. Qua locatie wijst het ‘Workthere in Minutes’-onderzoek dat de meeste interesse van ondernemers nog steeds uitgaat naar de G5. Amsterdam is het meest populair bij Tech bedrijven, Rotterdam trekt voornamelijk creatieve ondernemers aan en in Utrecht bevindt zich een gezonde mix van verschillende sectoren.

Ed Bouterse, Head of Workthere Europe, concludeert: “De flexibele kantorenmarkt speelt optimaal in op de wensen en de veranderende behoeften van haar gebruiker. En de gebruiker vraagt nu, meer dan ooit, om flexibiliteit. We verwachten daarom een blijvende toenemende vraag naar flexibele kantoren vanuit een bredere groep ondernemingen. Covid-19 zorgt hiermee voor een versnelling van een werktrend die al enige jaren geleden is ingezet.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?