Kennemer Wonen is eerste woningcorporatie in Nederland met BREEAM Certificaat Excellent

0

‘BREEAM Certificaat voor kantoor De Plataan in Heiloo uitgereikt’

Kantoorpand De Plataan in Heiloo van Kennemer Wonen heeft het BREEAM-NL Certificaat Excellent gekregen. BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) is een wereldwijd toegepaste beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. De Plataan scoort hoog en voldoet daarmee ruimschoots aan de classificatie excellent. “Als je bedenkt dat er in Nederland niet veel gebouwen zijn die een vergelijkbare score hebben gehaald voor het verduurzamen van een bestaand gebouw dan maakt mij dat extra trots!” aldus Dick Tromp van Kennemer Wonen. Nadat Tromp het felbegeerde certificaat kreeg uitgereikt, overhandigde hij deze vrijwel direct aan Krista Walter die de heer Tromp sinds 1 oktober opvolgt als directeur-bestuurder bij Kennemer Wonen.

Van oud schoolgebouw naar modern kantoorpand
De transformatie van oud schoolgebouw naar modern kantoorpand is met de BREEAM In Use methodiek getoetst op 51 punten waaronder energieverbruik, gezondheid, transport, water, materiaalgebruik, afval, landgebruik, ecologie en vervuiling. Met name de functieverandering van school naar kantoor, de (groene) daken en gevels, de gasloze vloerverwarming en koeling en de warmte terugwinning uit ventilatielucht scoorden erg goed. Ook is er materiaal (her)gebruikt met een lange levensduur en is er een ecologisch buitenterrein aangelegd met nestkasten en waterdoorlatende grasbetontegels. Er is sprake van gescheiden afvalstromen, sensor gestuurde verlichting, waterbesparend sanitair, etc. Het kantoor is energieneutraal onder meer door toepassing van 276 zonnepanelen. Om de transformatie mogelijk te maken is er intensief samengewerkt met Tervoort Egmond en BRTArchitecten. Build2Live heeft Kennemer Wonen begeleid in het BREEAM proces en RoyalHaskoningDHV heeft de duurzaamheidsprestaties als BREEAM Assessor beoordeeld.

Duurzame Thuisgever
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Kennemer Wonen. Behalve het BREEAM Certificaat is Kennemer Wonen onlangs ook als eerste woningcorporatie in Nederland gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder.

Krista Walter: “Deze certificaten passen bij ons streven om de Duurzame Thuisgever van Noord-Kennemerland te zijn. Enerzijds door het woningbezit verder te verduurzamen en daarmee de CO2-uitstoot terug te dringen. Anderzijds door aantoonbare duurzame maatregelen door te voeren en zelf het goede voorbeeld te geven. Door ons te laten certificeren, laten wij zien dat wij transparant zijn over onze ambities, resultaten en verwachtingen. Dat laatste helpt ons om in een later stadium ook van onze partners te verwachten dat zij duurzaamheid serieus nemen.”

Kennemer Wonen verhuurt, verbetert en bouwt betaalbare en energiezuinige huurwoningen voor met name de sociale doelgroep in de regio Noord-Kennemerland. Onze missie is voldoende goede huurwoningen met passende woonlasten in gevarieerde wijken voor onze klanten van nu en in de toekomst. Omdat wij vinden dat iedereen een thuis moet hebben in een gevarieerde leefomgeving. Daaraan werken we samen met (toekomstige) bewoners, huurdersorganisaties, gemeenten, welzijns- en zorgorganisaties en marktpartijen. Onze medewerkers doen dit met plezier vanuit sociale betrokkenheid.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?