HousingAnywhere Q3 rapport: Eerste tekenen van herstel op huurmarkt

0

Eerste tekenen van herstel op huurmarkt

  • In het tweede kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen, maar het derde kwartaal laat voornamelijk stijgingen zien – een indicatie dat de Europese huurmarkten beginnen te herstellen
  • Amsterdam huurprijzen dalen voor het eerst sinds 2012
  • Huurprijzen in Rotterdam stijgen het snelst van Nederland
  • Utrecht is de duurste stad van Nederland per m²
  • Gebrek aan aanbod blijft terwijl de verhuursector zich herstelt
  • Parijs is de duurste stad van Europa om te huren, nu de prijzen in Londen tuimelen als gevolg huurders die de stad verlaten, en minder internationale studenten en young professionals voor Londen kiezen als gevolg van de Brexit

Het HousingAnywhere International Rent Index-rapport voor Q3 van 2020 laat zien dat de huurmarkten zich langzaam herstellen. Waar huurprijzen in Q2 van 2020 in bijna alle Europese steden nog daalden, nivelleren of stijgen de huurprijzen in het derde kwartaal. De stijgende huurprijzen worden veroorzaakt door de terugkeer van de Europese en lokale vraag. Als gevolg daarvan klimmen de huurprijzen weer omhoog na de COVID-gerelateerde daling, waarbij Florence, Turijn en Parijs dit kwartaal de hoogste huurprijsstijgingen laten zien.

Terwijl in Europese steden huurprijzen herstellen, zien we in Amsterdam voor het eerst sinds 2012 is een daling in de huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor eenkamerappartement daalde met -0,2% naar € 1.672 euro per maand. Ook in Utrecht daalden de prijzen voor appartementen iets, met -0,5% naar € 1.281 euro per maand. Den Haag en Rotterdam zaten dit kwartaal alweer iets in de lift. Na een dip in Q2 zag Den Haag prijzen voor appartementen toenemen met 0,7% naar € 1.222 euro en Rotterdam met 0,1% naar € 1.304 euro. In Rotterdam stegen de prijzen verder met 0,7% naar € 563 euro voor een kamer en studio’s met 0,8% naar € 806. Sterke interesse in deze populaire stad laat zien dat de rek er nog niet uit is en de markt hier als gevolg versneld stabiliseerd. Met € 43,2 per m² voor een kamer en € 35,3 per m² voor een studio is Utrecht de duurste stad van Nederland per te huren vierkante meter.

“Terwijl de reisbeperkingen vanuit de VS en Azië nog steeds van kracht zijn, zien we dat de Europese en lokale vraag de markt overnemen,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “In juli was de vraag naar huurwoningen weer normaal in steden als Florence en Amsterdam. De vooruitzichten zijn optimistisch en we verwachten dat de vraag zich de komende maanden zal blijven herstellen. De markt blijft echter kwetsbaar zolang er niet een algemeen verkrijgbaar vaccin is.”

Beperkingen vakantieverhuur ter voorkoming tekorten in reguliere verhuur
De sector voor toeristische verhuur is bij het begin van de pandemie veelal geswitcht naar lokale verhuur, met als gevolg dat een groot aantal vakantiewoningen is toegevoegd aan het aanbod van de reguliere huurwoningen. Seelmann: “Sinds maart 2020 is het aanbod op HousingAnywhere verdrievoudigd. Een duidelijke indicatie dat vakantiewoningen op Airbnb, Booking.com en dergelijke uit de algemene woningaanbod afkomstig zijn. Steden worstelen al jaren met het beheersbaar houden van de prijzen van huurwoningen. We raden steden dringend aan om hun beleid aangaande het aantal vakantieverblijven dat afkomstig is uit het algemene woningaanbod te heroverwegen, aangezien veel van hun inwoners lijden onder de opwaartse prijsdruk die wordt veroorzaakt door de vakantieverhuur.”

De vraag naar residentiële huurwoningen zal naar verwachting blijven toenemen de komende 12 maanden. Uit eigen onderzoek van HousingAnywhere blijkt dat jonge professionals en internationale studenten nog steeds graag naar het buitenland willen verhuizen. Terwijl ze zich zorgen maken over hun gezondheid en veiligheid, houden mensen toch vast aan de bestemming of timing die ze in gedachten hadden. Bovendien is het aantal boekingen op HousingAnywhere in september 2020 al met 50% gestegen ten opzichte van september 2019.

Versnelde acceptatie van online verhuurplatform
Een van de gevolgen van de pandemie en leven dat zich binnenshuis afspeelt, is de versnelde adoptie van online verhuurplatformen. “De pandemie heeft geleid tot meer online bezichtigingen, transacties, boekingen en betalingen dan ooit tevoren,” zegt Seelmann. “En nu mensen meer vertrouwd zijn geraakt met online platforms voor de verhuurmarkt, zullen ze deze in de toekomst deze blijven gebruiken. Niet alleen vanwege de verhoogde veiligheid en bescherming die ze bieden, maar ook vanwege het gemak.”

Ruimte, groen en buitenruimte zijn de nieuwe selling points
Nu een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking vanuit huis werkt, is de locatie van woonruimtes veel minder belangrijk geworden. Omdat het woon-werkverkeer of de universiteitscampus geen topprioriteit meer is, zijn huurders niet meer op zoek naar meer dan een centrale, bruisende locatie voor hun nieuwe woning. Daar komt bij dat werken op afstand voor veel bedrijven en werknemers goed lijkt te werken en bovendien aanzienlijk in reistijd scheelt. Dit resulteert in een nieuw soort high-end vraag en een nieuwe kijk op wat woonkwaliteit precies inhoudt. ‘Ruimte’ en ‘groen’ blijven de nieuwe trefwoorden die huurders zullen aantrekken. De nieuwe manier van leven zal eigenschappen bevatten zoals een comfortabele leefruimte, ruimte voor een thuiskantoor en buitenruimte – een focus die naar verwachting zal blijven bestaan – zelfs nadat het niet langer een noodzaak is.

Rotterdam sterkste toenames in huurprijs in Nederland
Sinds 2012 heeft Amsterdam een van de sterkste huurstijgingen in Europa doorgemaakt, waardoor het een van de duurste steden is om in te huren. De Amsterdamse huurprijzen daalden al in Q2, maar bleven nog steeds boven de prijzen van 2019. De prijsdaling in het derde kwartaal van 2020 brak met deze trend. Gezien het woningtekort en een gebrek aan nieuwbouwprojecten om het gat te vullen, is het de verwachting dat de Amsterdamse huurprijzen weer gaan stijgen.

Den Haag liet in het tweede kwartaal een lichte daling van de huurprijzen zien, maar dat is alweer hersteld en we zien zelfs een jaarlijkse stijging van ongeveer één procent. De stad is populair bij studenten en werkende professionals dankzij het grote aantal internationale bedrijven.

Ondanks een daling ten opzichte van vorig kwartaal, zijn de huurprijzen in Rotterdam gestegen ten opzichte van vorig jaar. Rotterdam is de stad die de sterkste huurprijsstijging in Nederland laat zien.

Over de HousingAnywhere International Rent Index
Voor deze huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 102.890 woningen, die tussen april 2019 en juni 2020 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die werden beoordeeld als te duur of goedkoop, zijn niet meegenomen in dit rapport omdat ze de gegevens zouden vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer. Het rapport is tevens beschikbaar in het Engels, Spaans, Italiaans en Duits.

De volgende steden zijn dit kwartaal nieuw toegevoegd aan de International Rent Index: Frankfurt, Hamburg, Lissabon, Rome en Parijs, waarmee het aantal steden in de Rent Index op 23 komt.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?