Savills: Technologie en zakelijke dienstverlening stimuleren de vraag naar kantoren in 2020

0

De informatie- en communicatietechnologie (ICT) sector met als belangrijk onderdeel de fintech sector en de zakelijke dienstverlening, blijken in de afgelopen periode de belangrijkste drijvers onder de Europese kantorenmarkt.

Volgens recent onderzoek van de internationale vastgoedadviseur, waren beide sectoren verantwoordelijk voor 21% van de totale kantooropname in de steden die Savills doorgaans volgt. Om dit perentage in perspectief te zetten, in 2018 en 2019 was de ICT-sector slechts verantwoordelijk voor respectievelijk 17%, en 16% van de totale Europese kantooropname.Een andere sector die het relatief goed bleef doen is de financiële dienstverlening, goed voor 16% van de opname.

Opvallend hierbij is dat Dublin nog steeds de stad is met de hoogste ICT-opname in Europa. Vorig jaar lag dit percentage nog op 50%, en dit jaar is dit percentage zelfs gestegen naar 60%. Amsterdam komt na Dublin op de tweede plaats. Het opnamevolume van de ICT-sector ligt in de metropoolregio Amsterdam momenteel op 48%. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019 (29%). Deze stijging is te verklaren door een aantal grote transacties van onder andere Uber en Adyen die plaatsvonden in de eerste helft van 2020.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “De ICT-branche in de steden Amsterdam, Berlijn, Dublin, Londen, Madrid, München en Praag laten in 2020 allen een groei zien in aandeel van kantooropname. Ook tijdens de COVID-19 pandemie blijft de sector relatieve veerkracht vertonen, daardoor verwachten we hier nog meer transacties van substantiële omvang in de komende maanden.”

Jordy Kleemans, Head of Research bij Savills in Nederland, vult aan: “Ondanks dat de Europese kantooropname in de eerste helft van 2020 32% (joj) daalde, vertelt dit percentage slechts een deel van het verhaal. Bepaalde sectoren, zoals de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening doen het nog steeds goed en zullen de vraag naar kantoren blijven stimuleren. Dit voornamelijk ingegeven door toenemende ruimtebehoefte als gevolg van COVID-19 en de groei van de sector.“

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?