Woonplan ’t Suikerwerk in Bergen op Zoom komt weer een stap dichterbij

0

Gemeente Bergen op Zoom en ERA Contour ondertekenen de koopovereenkomst voor het nieuwbouwproject.

Nieuwbouwproject ’t Suikerwerk komt weer een stap dichterbij. Daartoe ondertekenden Gemeente Bergen op Zoom en ERA Contour op 16 september de koopovereenkomst voor het project. In ’t Suikerwerk, een projectnaam die refereert aan de historische suikerfabrieken die ooit nabij het gebied stonden, komen ongeveer 24 appartementen en 31 eengezinswoningen. Het nieuwbouwproject krijgt meerdere stijlen waarbij stoere industriële panden met romantische hofjeswoningen en grachtenpanden worden gecombineerd.

ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de bouw van het nieuwbouwproject. Het architectuurontwerp van de woningen is van Job Beerthuizen van Van Manen architecten. Marlies van Diest is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

“Al eerder heb ik aangegeven dat dit echt een uniek stukje Bergen op Zoom wordt. Nieuwbouwproject ’t Suikerwerk zie ik als een verdere voltooiing van het gebied Scheldevesting. De unieke eigenschappen van dit gebied worden optimaal benut. Met een knipoog naar het verleden, maar dan wel in een hedendaagse setting. Een gebied om trots op te zijn,” zegt wethouder Patrick van der Velden van Gemeente Bergen op Zoom.

Een plek met historie
“Het is echt een fantastisch plan om aan te mogen werken,” zegt Arjan de Groot, projectontwikkelaar bij ERA Contour. “En het kan ook al op veel interesse rekenen. Sinds bekend is dat wij op deze plek aan de slag zijn, komen er vanuit de Bergenaren zoveel ideeën. Dat gaat over de historie, de namen voor de woningen, maar ook hoe flora & fauna uiteindelijk een mooie plek in het plan kan krijgen.”

’t Suikerwerk verbindt de historie met een duurzame toekomst
In ’t Suikerwerk komen 55 woningen aan de Oude Vissershaven in Bergen op Zoom. Het is een bijzondere plek vanwege de suikerfabrieken die ooit in dit gebied stonden. Zij zorgen voor een industrieel karakter en dat is ook goed zichtbaar. Zo heeft het appartementengebouw dat aan de Spirituslaan komt een stoere en industriële uitstraling. In het gebouw komen 24 appartementen. Iets verderop, aan de Oude Vissershaven komen 31 eengezinswoningen, ook wel kadepanden genoemd. Deze hebben een kenmerkende romantische architectuurstijl die aansluit bij de woningen van de Bergse binnenstad. ’t Suikerwerk beschikt ook over 9 intieme levensloopbestendige hofjeswoningen. De enorme variëteit aan woningtypen maakt dat het nieuwbouwproject straks zorgt voor nieuwe aanwas en dynamiek van mensen naar de plek.

Gezamenlijke binnentuin stimuleert ontmoeting
Een gezamenlijke binnentuin in het gebied zorgt voor ontmoeting, spel en verbindt daarmee de bewoners met elkaar. Het voorlopige ontwerp voor de binnentuin toont een natuurinclusieve omgeving met een verwijzing naar de oude stadswallen. Die is zichtbaar gemaakt door een lange stapelmuur te creëren met een wadi die het regenwater opvangt. Dit laat zien dat er veel ruimte is voor spel. Hoe de binnentuin er precies uit komt te zien, bepalen de toekomstige bewoners samen met landschapsarchitect Marlies van Diest.

Online informatieavond en verkoop
Voordat de woningen in verkoop gaan, zal het woonplan eerst worden toegelicht aan de buurt. Hiervoor organiseert ERA Contour in oktober een online informatieavond. De buurtbewoners hebben dan de mogelijkheid om online mee te denken.

De verkoop van de woningen start naar verwachting eind 2020 en zal via Helmig Makelaardij verlopen. Als deze voorspoedig verloopt, verwacht ERA Contour eind 2021 te starten met de bouw van de woningen. De oplevering van de eerste woningen wordt dan begin 2023 verwacht. Meer informatie over het nieuwbouwproject is te vinden op www.nieuwbouw-suikerwerk.nl.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?