Beleggingen in Europese seniorenwoningen gestegen met 25%, aldus Savills

0

Volgens Savills is er in de eerste helft van 2020 € 515 miljoen belegd in Europese seniorenwoningen; een stijging van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sector laat hiermee zien dat de onderliggende waardedrijvers op de lange termijn bestand zijn tegen COVID-19. In de afgelopen vijf jaar vonden beleggingen in deze sector met name plaats in Frankrijk en het VK, samen goed voor 68% van de totale beleggingen (respectievelijk 38% en 30%), gevolgd door Italië (9%), Nederland (7%), Zweden (5%), en Duitsland en België (beide 4%), aldus de internationale vastgoedadviseur.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “We hebben gezien dat in de eerste helft van het jaar 64% van de investeringen in seniorenwoningen buiten de eigen landsgrenzen heeft plaatsgevonden, dat is buitengewoon hoog in een sector die doorgaans wordt gekenmerkt door binnenlandse beleggers. De beleggingen vanuit het buitenland zijn voornamelijk nog afkomstig uit Europa, en met name Frankrijk, het VK en Zweden. We zien wel dat Amerikaanse beleggers, die al stevig belegd hebben in studentenwoningen en meergezinswoningen, ook steeds meer oog hebben voor het potentieel van seniorenwoningen.”

Volgens Savills ligt het rendement van prime seniorenwoningen op dit moment tussen de 3,5% en de 5%, afhankelijk van het land, de locatie en de kwaliteit van de objecten. De afgelopen jaren heeft de toenemende interesse van beleggers in seniorenwoningen gezorgd voor een daling van de rendementen op prime objecten. Gemiddeld ligt het rendement op een prime seniorenwoning echter nog wel zo’n 100 basispunten hoger dan het rendement op prime meersgezinswoningen en — 90 basispuntenhoger dan het rendement op prime kantoren in een zakendistrict.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland, geeft aan: “Sinds het begin van dit jaar is het bedrag dat beschikbaar is voor seniorenwoningen, relatief gelijk gebleven. We verwachten dat de interesse van beleggers voor deze sector de komende maanden stabiel zal blijven. Doordat het aanbod van verhuurbaar vastgoed beperkt is, maar ook door veranderingen in de wetgeving en marktconsolidatie als gevolg van COVID-19, verwachten we dat er opportunistische beleggers gaan toetreden tot de markt en dat beleggerstransacties in toenemende mate worden gekenmerkt door voorfinanciering door de beleggers gedurende de ontwikkeling van projecten.”

Link naar het rapport: https://pdf.euro.savills.co.uk/european/european-investments/mim-european-senior-housing-investment—summer-2020.pdf

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?