Verhuurd: 29 tankstations langs rijkswegen

0

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft woensdag 9 september via een veiling 29 tankstations langs rijkswegen opnieuw verhuurd. Zeven van de 29 tankstations wijzigden van huurder.

De veiling ging over het recht om het terrein van het tankstation 15 jaar te huren. De opbrengst van de veiling voor de overheid bedroeg dit jaar circa 80 miljoen euro. Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de rijksoverheid. Voor alle ongeveer 245 tankstations langs rijkswegen ontvangt de rijksoverheid circa 18 miljoen euro per jaar aan huur.

Meer concurrentie
Tot 2002 hadden de verschillende oliemaatschappijen of exploitanten een doorlopend contract om grond voor een tankstation langs een rijksweg te huren. Andere bedrijven hadden daardoor geen kans, er was geen vrije concurrentie. Daarom veilt het Rijksvastgoedbedrijf sinds 2002 het recht op de huur van de tankstations. Dat gaat stap voor stap: elk jaar een aantal stations. Dit jaar vond de achttiende veiling plaats, voor negenentwintig stations. Sinds 2002 zijn de huurrechten van 170 stations voor de eerste keer geveild. Sinds 2017 zijn de huurrechten van 29 stations in de tweede ronde geveild waarmee het totaal aan geveilde locaties op 199 staat. Tot en met 2023 komen er nog circa 82 locaties ‘in de eerste ronde’ onder de hamer.

Werkwijze van veilen:

  • Als er bij een eerste veiling een nieuwe huurder komt, gaat het geboden bedrag naar de zittende huurder als uitkoopsom. De rijksoverheid ontvangt dan niets. Daarnaast betaalt de nieuwe huurder voor de gebouwen en installaties.
  • Als bij een eerste veiling de zittende huurder het hoogste bod doet, betaalt deze een bedrag aan de rijksoverheid (het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30% van het eigen bod).
  • Dit jaar werden 11 van de 29 tankstations in een tweede ronde geveild. Dat waren stations die 15 jaar geleden voor de eerste keer werden geveild of stations die rond 2005 voor een periode van circa 15 jaren werden verhuurd. De opbrengsten van die stations gaan in z’n geheel naar de overheid.

Informatie over de veiling van 2020 en eerdere veilingen is te vinden op https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/veilinglangsrijkswegen

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?