NVB BOUW: Woningmarkt immuun voor coronacrisis

0

NVB BOUW: “˜Door krapte neemt vraag naar nieuwbouw sterk toe”

De markt voor nieuwbouw koopwoningen draait uitstekend als het gaat om prijsontwikkeling en verkoopvolumes. Het grote woningtekort zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwbouw onverminderd hoog blijft. Wel nemen de risico’s toe. De prijzen zijn hoog, terwijl door de economische malaise juist de vraag in het goedkope segment enorm toeneemt. Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwe Thermometer koopwoningen.

Nieuwbouw verkoop blijft hoog
Kopers van nieuwe woningen laten zich niet afschrikken door de coronacrisis. In het eerste half jaar van 2020 zijn er 16.553 nieuwbouwwoningen verkocht: 4.386 appartementen en 12.167 eengezinswoningen. Dat is 7% meer dan een jaar geleden. “Nieuwbouwwoningen worden op dit moment snel en makkelijk verkocht”, aldus Jannes van Loon (woningmarktonderzoeker NVB Bouw). De gemiddelde verkooptijd staat nu op 85 dagen. Het is een zeer krappe markt waar de koper voor zowel eengezinswoningen als appartementen weinig keus heeft.

Behoefte aan goedkope woningen
Door de crisis worden carrièreperspectieven voor velen een stuk minder. Vooral bij jonge flexwerkers is dit zo, waardoor de behoefte aan betaalbare woningen toeneemt. Het grote tekort aan koopwoningen zorgt voor een sterk prijsopdrijvend effect. Ruim 70% van de in 2020 verkochte nieuwbouwwoningen is duurder dan €392.000. Om deze woningen te kunnen kopen is een bruto jaarinkomen van minimaal €74.000 nodig. Voor huizenbezitters die een gemiddeld inkomen hebben van €91.000 en beschikken over een flinke overwaarde, is dit geen probleem. Maar voor huurders, die gemiddeld veel minder verdienen is dit vrijwel onmogelijk.

Ruimte nodig voor woningbouw
Nederland snakt naar verhoging van de woningbouwproductie. Het huidige tekort van 331.000 woningen is al historisch hoog. “In alle provincies is de schaarste enorm, waardoor het heel moeilijk is om een huis te kopen”, aldus Van Loon. De woningnood staat hoog op de politieke agenda en de politieke wil om de woningbouw te versnellen wordt steeds groter. Wel ontbreekt lokaal vaak de ambtelijke capaciteit om de versnelling door te voeren.

Grote impact van thuiswerken
Sinds midden maart werkt een groot deel van de bevolking thuis en gebruikt de directe woonomgeving veel intensiever. Huizenkopers hechten daarom (nog) meer waarde aan ruimte, groen en een buitenruimte. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe groter de kans dat deze vraag naar ruimere, groenere woningen blijft. Dit creëert een grote uitdaging: hoe ontwerp je ruimere woningen in groenere omgevingen die ook nog eens goedkoper zijn?

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?