Seyss-Inquart bunker klaar voor verkoop na afronding restauratie

0

De restauratie van de Seyss-Inquart bunker is afgerond met een speciale rondleiding voor genodigden. De restauratie vond plaats in aanloop naar de verwachte verkoop van het object in 2021.

Restauratie
De restauratie was een ingrijpende operatie, alleen al vanwege de omvang van het complex: de bunker meet 61 bij 30 meter, met een hoogte van 20 meter. Alle houten gootbodems en zinken goten zijn gerestaureerd: 182 strekkende meter goot en vervanging van 3.000 van de 30.000 dakpannen.

Toekomst bunker
Volgend jaar komt de bunker naar verwachting op de markt. Met een openstelling voor omwonenden in september start het participatietraject dat onderdeel uitmaakt van het verkoopproces van de bunker. Projectleider Verkoop Kenneth Stam: “Het Rijksvastgoedbedrijf streeft met de verkoop van overtollig vastgoed maatschappelijke meerwaarde na. Zo is de naast de bunker gelegen Julianakazerne getransformeerd tot een bijzonder wooncomplex. Het levert hiermee een bijdrage aan het woningbouwvraagstuk. Voor de Seyss-Inquart bunker zal er een andere herbestemming zijn, maar ook dit soort locaties zijn erbij gebaat om gebruikt te worden in plaats van ongebruikt leeg te staan.” De verkoop wordt zorgvuldig voorbereid. Hiervoor wordt de leidraad afstoot monumenten gevolgd die dit jaar samen met het Atelier Rijksbouwmeester en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is opgesteld.

Geschiedenis
De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van Arthur Seyss-Inquart, de rijkscommissaris van Nederland namens de Duitse bezetter. Seyss-Inquart had de beschikking over een eigen bouworganisatie. Dit gaf hem de mogelijkheid om een bunker te bouwen die wat betreft omvang en opzet uniek is. De bunker heeft een bijzondere vorm: de bunker lijkt van de buitenkant een boerenschuur. Ook de gecombineerde functie van passieve luchtverdediging (Luftschutz) en actieve verdediging (versterkte legering en hoofdkwartieren) is uitzonderlijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker tijdens de Koude Oorlog door Defensie gebruikt als commando- en communicatiecentrum voor de aansturing van buitenlandse inzet van het Nederlandse leger. In 2013 stelde Defensie de bunker overtollig en kwam deze in de portefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) voor verkoop.

Rondleiding voor direct omwonenden
Ter voorbereiding op de verkoop en in het kader van 75 jaar bevrijding stelt het Rijksvastgoedbedrijf de bunker van Seyss-Inquart open voor direct omwonenden. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt hiervoor samen met de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen (SAMS), die de rondleidingen verzorgt (de rondleidingen zijn volgeboekt).

Verhalen
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een aantal betrokkenen geïnterviewd over de geschiedenis, restauratie én toekomst van de bunker. Lees hun verhalen over de Seyss-Inquart bunker.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?