Savills: Concurrentie om Europees vastgoed neemt toe

0

Door Reinier Wegman, Head of Sales bij Savills in Nederland.

Volgens de laatste RCA-cijfers wordt Europees vastgoed in toenemende mate aangekocht door nationale of Europese investeerders, ten koste van internationale beleggers. De nationale en Europese investeerders waren goed voor 79% van de volumes in H1 2020 ten opzichte van 76% in 2019, En ik verwacht dat de concurrentie tussen Europese investeerders alleen maar toeneemt naarmate het jaar vordert. Dit is onder andere te wijten aan de reisbeperkingen die zijn ingevoerd. Veel Amerikaanse en Aziatische investeerders hebben echter kantoren of partners in Europa, waardoor zij niet of nauwelijks beïnvloed worden door dergelijke reisbeperkingen. Een logischere verklaring zou kunnen zijn dat er nog veel ‘dry powder’ in de markt beschikbaar is. Dit kapitaal is door Europese institutionele beleggers reeds opgehaald bij aandeelhouders, en moet nog zijn weg vinden voor het einde van dit jaar.

Bovendien valt niet te ontkennen dat binnenlandse investeerders doorgaans veel meer kennis hebben van de markt. Dit is de reden waarom zij al langere tijd zo’n dominante positie hebben in Europese landen als Duitsland. Daarentegen blijkt uit de gegevens dat er een aantal verrassende kandidaten zijn opgedoken als het gaat om intra-Europese investeringen. Zo was vorig jaar de grootste Europese beleggersgroep in Midden- en Oost-Europa (CEE) niet Duits of Frans, maar Oostenrijks. Het CEE Investment Forum heeft vorig jaar investeringen gedaan ter waarde van €1,7 miljard (ten opzichte van € 1,3 miljard in 2018).

Een minder verrassend gegeven is het feit dat de belangrijkste traditionele steden Londen, Berlijn, Parijs en Frankfurt blijven domineren als favoriete bestemming voor kapitaal. Dit is toe te schrijven aan de omvang van de steden en de liquiditeit. De relatieve veerkracht van deze steden is dan ook niet opzienbarend, waardoor deze steden hoog hebben gescoord in onze recent gepresenteerde Covid-19 index die ingaat op de veerkrachtigheid van Europese steden.

Een aantal recent voltooide deals in deze steden zijn: KanAm Grund Group’s LEADING CITIES INVEST die het Mebes House in Berlijn heeft aangekocht in juni (geadviseerd door Savills op commercieel vlak), Deka Immobilien die in juli het kantoorpand Sainte-Cécile in Parijs heeft aangekocht voor €165 miljoen, en neocapital die in juli het SAP-gebouw heeft verkocht voor €68 miljoen in Eschborn, Frankfurt, aan een Duits vastgoedfonds.

Ook in Amsterdam zien we voorbeelden van intra-Europese investeringen. Denk aan de recente verkoop van Strawinskylaan 10 in Amsterdam door Deka Immoblien aan Aviva Investors, welke ik zelf mocht begeleiden. Het Britse Aviva valt nog even onder de noemer Europees.

De rentetarieven blijven historisch laag en de vraag naar hoogwaardig vastgoed overtreft nog steeds het aanbod. Ik verwacht daarom dat de interesse in Europees vastgoed verder zal stijgen en de concurrentie zal toenemen gedurende het jaar. Misschien zijn het dit najaar juist de Europese investeerders die de prijzenoorlog zullen winnen. De tijd zal het ons leren!

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?