Grootste drijvende kantoorgebouw versleept door Nederlands landschap

0

De bouw van het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld, Floating Office Rotterdam, is in volle gang. Maandag 31 augustus is een belangrijke mijlpaal bereikt: het verslepen van het drijflichaam van Zaandam naar de uiteindelijke ligplaats: de Rotterdamse Rijnhaven.

Het Floating Office Rotterdam (FOR), ontwikkeld door RED Company en ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company, is een drijvend, houten en circulair kantoorgebouw. Dit unieke bouwwerk gaat onder andere het mondiale Global Center of Adaptation (GCA) huisvesten. Het drijvende kantoor wordt niet alleen het grootste in zijn soort in de wereld, het gaat ook beschikken over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Het GCA is een toonaangevend mondiaal kenniscentrum dat landen, organisaties en bedrijven ondersteunt met kennis en advies op het gebied van klimaatverandering. Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Deze organisatie wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva (algemeen directeur van het IMF).

“Het verslepen van het eerste drijvende kantoorgebouw in Nederland kunnen we gerust een historisch moment noemen”
Nanne de Ru, mede oprichter van RED Company

Het gebouw wordt opgebouwd uit een houten hoofddraagconstructie van gelamineerd hout en kruislings verlijmd houten (CLT) onderdelen. Deze constructie is volledig demontabel en circulair. Verder vermindert het gebruik van hout als constructiemateriaal de CO2-footprint van het gebouw aanzienlijk. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en energie neutraal met behulp van circa 800 m² aan zonnepanelen op het dak en door de warmtewisselaar in de bodem van het drijflichaam.

De fundering van het FOR bestaat uit een drijflichaam van beton met een afmeting van 90 bij 24 meter. In de bodem van het drijflichaam is een energie-opwekkend net van buizen ingestort waarmee thermische energie wordt onttrokken uit het water. Het drijflichaam functioneert als warmtewisselaar met het Maaswater in de Rijnhaven. Deze energie voedt het klimaatsysteem in het gebouw dat door middel van een klimaatplafond de verwarming en koeling regelt.

Het drijflichaam is op zondag 30 augustus vanaf de werf in Zaandam vertrokken voor een spectaculaire tweedaagse reis door het Nederlandse landschap. Maandagmiddag 31 augustus is het aangekomen in de Rijnhaven in Rotterdam onder begeleiding van een nautisch saluut van het Havenbedrijf Rotterdam en de bluswagen van de Rotterdamse brandweer, kazerne Baan.

Het FOR wordt gebouwd door aannemerscombinatie FOR Building VOF, bestaande uit Bouwbedrijf Valleibouw B.V. en Bouwbedrijf Osnabrugge B.V. Samen met een team van specialistische onderaannemers zullen zij de komende maanden het circulaire kantoorgebouw realiseren op het drijvend lichaam.

OVER RED COMPANY
RED Company een in Rotterdam gevestigde ontwikkelaar, wordt gedreven door een continu streven naar kwaliteit en innovatie in vastgoedontwikkeling, waarbij waarde-optimalisatie centraal staat. Zowel van het gebouw, van het gebied, als voor haar klanten, gebruikers en beleggers. RED Company beschikt over een unieke combinatie waarbij de complementaire expertises van ontwikkelen en ontwerpen worden gecombineerd. Een ontwikkeling is meer dan een bouwplan en een kosten-batenanalyse. Het moet ook slim inspelen op de sociale, economische, ecologische en technologische trends, die van groot belang zijn voor de waarde-optimalisatie van het project in de bredere zin van het woord.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?