Savills: Core-beleggingen goed voor 75% van het totale investeringsvolume H1 2020

0

Volgens het onderzoeksrapport ‘The Netherlands Market in Minutes – Q3 2020’ van internationale vastgoedadviseur Savills, is de focus van beleggers sinds de uitbraak van COVID-19 meer op core-beleggingsproduct komen te liggen. Hierdoor maakten woningbeleggingen, logistiek en (prime-)kantoren in H1 van 2020 samen bijna 75% van het totale beleggingsvolume uit.

Het beleggingsjaar 2020 startte uitzonderlijk sterk, +12% ten opzichte van Q1 2019. Toch daalde het beleggingsvolume in H1 2020 ten opzichte van H1 2019. Deze daling is voornamelijk het gevolg van het uitstellen van investeringsbeslissingen door beleggers. Na een korte periode van zeer beperkte dynamiek, is er sinds enkele weken een toename van beleggingsactiviteit waarneembaar. Zo vond een aantal transacties doorgang die na de lockdown (opnieuw) waren opgestart, waaronder de verkoop van Strawinskylaan 10 door Deka Immobilien voor € 85 miljoen aan Aviva Investors. Deze transacties konden er niet voor zorgen dat de H1 beleggingsvolumes van de afgelopen drie recordjaren werden geëvenaard. Met ruim € 7 miljard aan investeringen kwam het volume uit op het niveau van 2016, 11% hoger dan het 10-jaars gemiddelde.

Deze terugkomende beleggersinteresse aan het einde van Q2 is logisch. Er is nog steeds voldoende kapitaal beschikbaar. Savills becijferde dat er wereldwijd door institutionele beleggers voor 2020 ruim € 200 miljard bij investeerders is opgehaald om te beleggen in vastgoed. Op dit moment heeft bijna 40% van dit bedrag nog geen bestemming gevonden. Nederland staat, zeker in Corona-tijd, ‘high on the list’ voor beleggers in hun zoektocht naar beleggingen met een beperkt risicoprofiel.

Jan de Quay, Head of Investments bij Savills in Nederland, licht toe: “COVID-19 heeft vanzelfsprekend impact op de Nederlandse beleggingsmarkt, maar van een complete ommekeer is echter geen sprake. Aardverschuivingen voor de rol van vastgoed door COVID-19 lijken nu en op lange termijn ook niet voor de hand te liggen. Ervaring en analyse van eerdere wereldwijde recessies, laat zien dat de impact in eerste instantie groot lijkt. Wanneer de langetermijneffecten worden beschouwd, blijkt dat zowel de positieve als de negatieve impact op de ‘statische’ vastgoedwereld vaak beperkter is gebleken dan op het moment zelf werd gedacht. ”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?