Verbouwing en uitbreiding Hoog Soestdijk van start

0

Aannemer Veluwezoom Verkerk is maandag 17 augustus in opdracht van Portaal begonnen met de verbouwing en uitbreiding van gebouw Hoog Soestdijk aan de Prins Hendriklaan in Soest. Met een reeks maatregelen worden het gebouw en de woningen comfortabeler en energiezuiniger gemaakt. Ook worden er nieuwe appartementen gerealiseerd.

Verbeterplan
Portaal heeft Hoog Soestdijk vorig jaar gekocht van een belegger. Er is sprake van achterstallig onderhoud en een flink deel van de appartementen staat leeg. Reden voor Portaal om in overleg met de bewoners een verbeterplan op te stellen. Dat bestaat uit groot onderhoud, verbeteringen en toevoeging van woningen.

Groot onderhoud
Het gebouw behoeft flink wat onderhoud. Zo worden alle waterleidingen vervangen, krijgen alle bewoners een nieuwe badkamer, metselwerk aan de gevel wordt gerepareerd, veel keukens en toiletten worden vernieuwd, elektrische stoppenkasten worden vernieuwd, de brandveiligheid wordt verbeterd, de intercom wordt vervangen door een videofoon en er komen postkasten en een bellentableau in de centrale hal.

Isolatie en zonnepanelen
Naast de noodzakelijke ingrepen voeren we ook diverse verbeteringen door die het pand comfortabeler en energiezuiniger moeten maken. Zo worden gevel en dak geïsoleerd en worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook krijgen alle woningen een zuinige warmtepompboiler en wordt de mechanische ventilatie verbeterd. Met dit pakket aan maatregelen verbetert het energielabel van D naar A. Voor verbeteringen geldt dat bewoners daarmee in grote meerderheid moeten instemmen. Dat deden de bewoners van Hoog Soestdijk: ruim 92% stemde voor dit pakket aan maatregelen.

Extra woningen
Hoog Soestdijk telt nu 80 appartementen. Daarvan vallen er nu 47 in de sociale huur (met een huur onder 737,14 euro per maand) en 33 zijn duurdere vrijesectorwoningen. Portaal wil het aantal woningen graag uitbreiden want er is ook in Soest een groot tekort aan sociale huurwoningen. Enerzijds door algemene ruimten die niet worden gebruikt, om te bouwen. Dat levert vier extra appartementen op. Anderzijds door op de lage vleugel een verdieping toe te voegen. Dat is goed voor 17 extra appartementen. De ruimtelijke procedure voor deze laatste toevoeging loopt nog. Daarmee telt het gebouw straks in totaal 101 woningen, waarvan er 81 sociale huur zijn en 20 in de vrije sector worden verhuurd.

Logeerwoning
Aannemer Veluwezoom Verkerk begint met een aantal leegstaande woningen. Zo krijgen we de bijzonderheden van het gebouw ‘in de vingers’ zonder dat bewoners er veel last van hebben. Volgende maand beginnen we met het verbeteren van de bewoonde appartementen. De bewoners kunnen tijdens de renovatie in hun woning blijven. Wie dat wil, kan tijdelijk en gratis gebruik maken van een compleet ingerichte logeerwoning in de flat. In totaal duurt de verbetering en verbouwing naar verwachting ongeveer een jaar.

Zeer geschikt voor senioren
In Hoog Soestdijk wonen veel ouderen. De vrijkomende appartementen zijn zeer geschikt voor bewoners van 65 of ouder die wonen in een sociale huurwoning en graag willen verhuizen, bijvoorbeeld omdat het huis te groot wordt of ze moeite krijgen met traplopen. Op dit moment wordt een proef voorbereid waarmee huurders van Portaal kunnen ‘doorstromen’ naar een appartement in Hoog Soestdijk.

Wooncoach voor senioren
Over de voorwaarden die hierbij gelden, praat wooncoach Anja Weygertze bewoners uit die doelgroep graag bij. Ook voor meer algemene informatie over het vinden van een passende seniorenwoning kunnen oudere woningzoekenden advies en hulp krijgen van haar.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?