Workthere: Herstel bezettingsgraad Europese flexibele kantoren zet door

0

Volgens recent onderzoek van de flexibele kantoorruimtespecialist Workthere ligt het aandeel van flexibele kantoorbezetting op sommige locaties in Europa momenteel rond de 60%.

Het onderzoek van Workthere laat zien dat in Nederland de bezettingsgraad van flexibele kantoren momenteel op 57% ligt, het hoogste percentage in Europa*. Vóór COVID-19 bedroeg de bezettingsgraad voor flexibele kantoorruimte gemiddeld 75%.

Naast Nederland zien ook andere Europese landen steeds meer flexibele kantoormedewerkers terugkomen naar kantoor. Duitsland komt op de tweede plaats met een bezettingsgraad van 55%, gevolgd door Ierland met 43%, Spanje 35% en in het Verenigd Koninkrijk ligt dit aandeel op 23%.

Ed Bouterse, hoofd van Europa, Workthere, zegt: “Voor sommige locaties in Europa is een pre-COVID-19 bezettingsgraad bijna binnen handbereik. Nederland heeft in onze wereldwijde sentimentonderzoeken zeer positieve tekenen van herstel laten zien op meerdere punten. Ik vind het geweldig om te zien dat mensen zich comfortabel voelen om weer naar kantoor te gaan. Op het moment geniet een groot deel van Europa nog van hun zomervakantie. Naar verwachting zal de bezettingsgraad in september, wanneer alle scholen zijn begonnen, verder stijgen.”

Nederland loopt tevens voorop als het gaat om het percentage werkplekken waar momenteel een serviceovereenkomst voor afgesloten is, ten opzichte van het totaal aantal beschikbare werkplekken. Dit aandeel ligt op 74%, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 71%, Ierland 69%, Duitsland 67% en Spanje 57%.

Jessica Alderson, global research analist bij Workthere, vult aan: “Wij vermoeden dat, nu we ons richting het najaar bewegen, de bezettingsgraad van flexibele kantoren zal stijgen. Uiteraard houden we een slag om de arm aangezien er momenteel veel wordt gespeculeerd over een eventuele tweede golf. We merken dat veel bedrijven nog steeds opzoek zijn naar een flexibele oplossing om hun medewerkers een veilige, maar bovenal gezonde werkplek te kunnen bieden, waarbij aan alle maatregelen wordt voldaan. Onze verwachting is dat door de toenemende acceptatie van de ‘hub and spoke’-benadering de vraag naar voorstedelijke flexibele kantoorruimte zal toenemen.”

*dit geldt voor de landen die zijn opgenomen in het onderzoek, namelijk: Duitsland, Ierland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Share.

Comments are closed.