Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedmarkt herstelt zich

0

Nederlandse vastgoedmarkt herstelt zich; Deutsche Hypo REECOX staat op 158,7 punten.

De REECOX Nederland vertoonde al sinds het begin van het jaar een algemene zwakte. In april werd de negatieve trend met een drastische daling van 16,7% voortgezet. In de vervolgmaanden mei (+2,9%) en juni (+7,3%) bleek vervolgens een duidelijke kanteling, zodat het tweede kwartaal een totale daling van 8,1% naar 158,7 punten vertoonde.

Wouter de Bever, directeur van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “In de deelmarkt Nederland is het transactievolume in het eerste half jaar 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met circa 16 procent tot 6,9 miljard euro gedaald. Afzonderlijke Corona-hotspots leiden verder tot onzekerheid. Anders dan ten tijde van de financiële crisis 2008/09 blijft de vastgoedmarkt echter aantrekkelijk voor investeerders.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De belangrijkste aandelenindex AEX 25 steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 15,8% en is op weg naar het niveau van voor de crisis. Nadat de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands in het eerste kwartaal bijna twee derde had verloren, bleek ook hier in april een duidelijke opleving (+11,2%), waarna in mei echter een terugslag van 8,8% volgde. Juni zorgde opnieuw voor een groei van 4,6%. Het bedrijfsklimaat daalde in april met een derde. De volgende maanden vertoonden met 5,3% (mei) en 12% (juni) een duidelijke groei. In totaal daalt het bedrijfsklimaat in het tweede kwartaal echter en zet hiermee de sinds eind 2018 aanhoudende negatieve ontwikkeling voort.

“De gevolgen voor de kantoormarkt, die door een toename van thuiswerken merkbaar worden, zouden op de lange termijn geen al te negatieve gevolgen moeten hebben. Voor deze asset-klasse zijn echter nieuwe oppervlakteconcepten vereist.” Het herstel van de hotelmarkt zal wel langer duren. Wereldwijde reisbeperkingen hebben de bezettingsgraad van hotels in stadscentra laten instorten”, benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier REECOX Q2 2020.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?