Q2 rapport HousingAnywhere: Europese huurprijzen blijven dalen terwijl de wereldwijde crisis aanhoudt

0
  • Rotterdam staat in de top 5 steden met grootste huurstijging vergeleken met vorig jaar terwijl Amsterdamse huurprijzen afvlakken
  • Nederlandse steden nog steeds in de plus vergeleken met vorig jaar maar neerwaartse trend zet door
  • Prijzen voor kamers zijn meer gedaald dan de prijzen voor appartementen en studio’s dankzij lokale vraag
  • In Europese steden met een lagere Covid-19-impact dalen de huurprijzen minder snel
  • Huurders zijn op zoek naar hogere kwaliteit appartementen of upgrades van hun huidige woningen

Uit het HousingAnywhere International Rent Index-rapport voor Q2 2020 blijkt dat de huurprijzen in Q2 zijn gedaald voor bijna alle Europese steden die zijn opgenomen in de Rent Index. Hoewel de eerste tekenen van de impact van de Covid-19-pandemie op de huurprijzen al merkbaar waren in het eerste kwartaal van 2020, zijn de effecten van het reisverbod dat half maart werd ingesteld nu volledig zichtbaar.

De huren van eenpersoonskamers zijn het meest gedaald in vergelijking met vorig jaar, terwijl de huren van appartementen en studio’s minder werden beïnvloed. Dit is een gevolg van de sterke lokale markten: hoewel de vraag naar deze accommodaties aanzienlijk is afgenomen onder expats en jonge internationale professionals, blijft de vraag hoog onder de lokale inwoners van de grotere Europese steden. Er blijven meer eenpersoonskamers leegstaan omdat er minder vraag is naar deze accommodaties op internationale markten.

Steden die minder te lijden hadden onder de Covid-19-crisis, in landen die medio juni hun grenzen konden heropenen, vertonen kleinere huurprijs verlagingen. Hoewel de impact op de huren evident is, verschillen de effecten per stad. Londen blijft de duurste stad om te huren in Europa, maar de huurstijging van de afgelopen jaren vertraagt nog verder. In Milaan, Barcelona en Berlijn zijn de huurprijzen nu lager dan in het tweede kwartaal van 2019.

Meest opvallende veranderingen: de huren in Italiaanse steden dalen terwijl ze in Helsinki en Reykjavik stabiel blijven
Italiaanse steden vertonen de grootste huurprijsdalingen van alle steden in de Rent Index. In Milaan, de hoofdstad van Lombardije en de regio waar het virus het land het hardst trof, zien we de grootste huurprijsdalingen van alle steden in de index. In vergelijking met het voorgaande kwartaal daalden de huren voor appartementen met één slaapkamer met -7,8% naar EUR 1.096 per maand, een daling van -4,6% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. Turijn, gelegen op 140 km van Milaan, vertoont een daling van -7,8% voor appartementen met één slaapkamer naar EUR 812 per maand, een daling van -5,9% in vergelijking met vorig jaar. In Florence daalden de huren voor appartementen met één slaapkamer met -6,9% naar EUR 918, een daling van -4,6% in vergelijking met vorig jaar.

In Helsinki zien we slechts een kleine impact op de huren in vergelijking met het voorgaande kwartaal: -0,1% voor eenpersoonskamers, -0,07% voor studio’s en -0,02% voor appartementen met één slaapkamer. In Reykjavik zien we een vergelijkbare trend: -0,06% voor eenpersoonskamers, -0,07% voor studio’s en -0,02% voor appartementen met één slaapkamer, vergeleken met Q1. In beide steden stegen de huren voor appartementen op jaarbasis. In vergelijking met 2019 zijn de huurprijzen voor appartementen met één slaapkamer in Helsinki met 1,4% gestegen naar EUR 1.399. In Reykjavik is de prijs voor appartementen met één slaapkamer met 3,6% gestegen ten opzichte van vorig jaar naar gemiddeld EUR 1.081 per maand. Medio april bereikte Helsinki een piek in het aantal Covid-19-gevallen. Met ingang van 15 juni heeft Finland zijn grenzen heropend voor de Baltische landen en de andere Scandinavische landen, met uitzondering van Zweden. De piek van Reykjavik kwam ook half april en IJsland heropende de grenzen op 15 juni.

Duitsland onderneemt actie en optimistische vooruitzichten voor Spanje

In Berlijn dalen de huren voor kamers, studio’s en appartementen in gelijke mate met zo’n -5%. Als populaire bestemming voor internationals werd de stad zwaar getroffen door het reisverbod. Tegelijkertijd dalen de huren al sinds februari toen de Mietendeckel (huurplafond) in werking trad. In een poging om de economie te stimuleren na de corona-lockdown, heeft de Duitse regering de btw-tarieven van 1 juli tot 31 december verlaagd van 19% naar 16% (het reguliere btw-tarief) en van 7% naar 5% (het tarief dat geldt voor voeding, medische benodigdheden, openbaar vervoer, et cetera).

De huren van appartementen in Madrid daalden met -2,3% tot een gemiddelde van EUR 1.123 per maand. Nu het land zich weer openstelt voor internationale reizigers, beginnen de huren voor juni weer te herstellen naar het niveau van januari. Voor Spaanse steden zijn de verwachtingen op langere termijn vrij gunstig. Spaanse economen die de impact op de vastgoedmarkt bestuderen, zijn het erover eens dat de impact van Covid-19 het meest zichtbaar zal zijn in het derde kwartaal van dit jaar. Ze verwachten echter ook een snel herstel, aangezien er een grote vraag naar accommodatie is en het land zich in een veel sterkere financiële positie bevindt dan in 2008.

Meer waar voor je geld
Doordat mensen (deels) vanuit huis moeten werken en studeren, is er een grotere vraag naar kwalitatief betere woonruimte, buitenruimte en groen. Huurders zoeken appartementen en studio’s met veel ruimte, inclusief tuinen en balkons. Huurders wisselen ook meer van locatie en zoeken naar een upgrade van hun huidige woning. Ook accommodaties die een aparte studie- of werkruimte bieden, of die deze faciliteiten nabij de accommodaties bieden, zijn zeer gewild.

Een trend die al zichtbaar was in het eerste kwartaal van 2020 zet door: steeds meer verhuurders maken de overstap van korte termijn verhuur naar middellange termijn verhuur. Ook verhuurders die hun portefeuille diversifiëren, is een trend die doorzet en voor het eerst zichtbaar was in het eerste kwartaal.

“We zien momenteel een ‘huurdersmarkt’, waar het aanbod groter is dan de vraag,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Of de vraag zich zal herstellen, hangt af van wanneer en in welke mate de internationale mobiliteit herstelt. Een dreigende tweede golf zorgt voor een turbulente internationale verhuurmarkt. De verwachting is dat het aantal internationale studenten het komende academiejaar zal dalen, maar onderwijsinstellingen verwachten dat de aantallen in januari 2021 zelfs boven het oude niveau te komen.”

Hoewel de huurmarkt verschuift richting huurders, hebben veel belangrijke universiteitssteden nog steeds een tekort aan woningen. Met de gemengde aanpak die universiteiten voor september hebben aangekondigd en het hoge aantal inschrijvingen dat Europese universiteiten in januari 2021 verwachten, valt nog te bezien hoe lang de dalende trend in huurprijzen zal doorzetten.

Top 5 grootste huurstijgingen ten opzichte van Q2 2019

1. In het tweede kwartaal van 2020 was er in Wenen sprake van de grootste stijging van de huurprijzen op jaarbasis van alle steden in de Rent Index: 9,5% voor eenkamerappartementen, waarmee de maandelijkse huurprijs op een gemiddelde EUR 1052 uitkomt. Een stijging van 3,1% voor studio’s naar EUR 814 en een stijging van 0,9% voor eenpersoonskamers naar EUR 478 per maand. Net als in het Q1 rapport staat Wenen op de eerste plaats als de stad met de grootste stijging van de huurprijzen. Dit is het directe gevolg van een veranderende markt in de stad, waar de bestemmingsvoorschriften ertoe leiden dat verhuurders in het korte termijn segment de overstap maken naar de middellange termijn huur. Als gevolg daarvan is er een grote toename van het aanbod in het hogere prijssegment. Medio maart begonnen de huurprijzen reeds te dalen, een trend die zich voortzette tot eind mei, toen de grenzen van Oostenrijk weer open gingen. Op dit moment zijn de huurprijzen in Wenen weer op hetzelfde niveau als in januari.

2. München komt op de tweede plaats van grootste huurstijgingen in de Rent Index. De prijzen van appartementen stegen met 2,7% naar EUR 1.523. Prijzen voor studio’s zijn met 1,4% gestegen naar EUR 1.031 en de huurprijzen voor eenpersoonskamers met 3,7% tot EUR 686. Deze stad, die bekend staat om zijn hoge huurprijzen en het grote tekort aan accommodatie, blijft een van de duurste steden in de Huurindex.

3. Op de derde plaats staat Reykjavik, met een stijging van de huurprijzen van eenkamerappartementen van 3,6% naar EUR 1.081 en studio prijzen met 14% naar EUR 902. De gemiddelde huurprijs voor een eenpersoonskamer steeg met 1,7% ten opzichte van vorig jaar naar EUR 625.

4. De gemiddelde huurprijzen voor eenkamerappartementen in Rotterdam stegen met 1,2% naar EUR 1.302 per maand. Huurprijzen voor studio’s stegen met 2,4% tot EUR 803 en de prijzen voor eenpersoonskamers stegen met 2,2% naar gemiddeld EUR 559 per maand. Dit is de tweede keer dat Rotterdam op de lijst van steden staat met de grootste stijgingen van de huurprijzen. Het tempo waarin de prijzen stijgen is echter sinds het derde kwartaal van 2019 aan het vertragen.

5. In Brussel zijn de huurprijzen voor appartementen met 1,1% gestegen naar EUR 962. De prijzen voor studio’s stegen met 2% naar EUR 690 en voor eenpersoonskamers met 2% naar EUR 582. In 2019 liet Brussel gematigde huurstijgingen van appartementen zien, variërend van 3,9% tot 5,4%. Eind 2019 en in het eerste kwartaal van 2020 bedroeg de stijging van de huurprijzen voor eenkamerappartementen in Brussel bijna 7%.

Top 5 grootste huurdalingen ten opzichte van Q1 2020

1. Florence laat de grootste daling van de huurprijzen zien ten opzichte van het vorige kwartaal. Eenpersoonskamers zijn met -9,6% gedaald naar EUR 415, studio’s met -6,1% naar EUR 649, en eenkamerappartementen met -6,9% naar EUR 918 per maand.

2. De tweede Italiaanse stad in deze top 5 is Milaan, met een daling van -9,1% naar EUR 580 voor eenpersoonskamers, -5,5% voor studio’s naar EUR 859, en een daling van de huurprijzen voor eenkamerappartementen met -7,8% naar een gemiddelde van EUR 1.096 per maand.

3. De huurprijzen voor kamers, studio’s en appartementen dalen gelijkmatig in Berlijn met zo’n -5%. Als populaire bestemming voor internationals werd de stad hard getroffen door het reisverbod als gevolg van Covid-19. Tegelijkertijd zijn de huren al aan het dalen sinds februari, met de ingang van de Mietendeckel (huurplafond).

4. De huurprijzen voor eenpersoonskamers in Madrid daalden met -5,8% ten opzichte van het vorige kwartaal, wat resulteerde in een gemiddelde huurprijs van EUR 514 per maand. De huurprijzen voor studio’s daalden met -1,1% naar EUR 837 en de prijzen voor eenkamerappartementen daalden met -2,3% naar een gemiddelde van EUR 1123 per maand.

5. In vergelijking met het vorige kwartaal daalden de huurprijzen voor eenpersoonskamers in Valencia met -4,9% naar een gemiddelde van EUR 319 per maand. De huurprijzen voor studio’s daalden met -1,4% naar EUR 592, en de huurprijs van een eenkamerappartement daalde met -2,4% naar EUR 878.

Over de HousingAnywhere International Rent Index
Voor deze huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 102.890 woningen, die tussen april 2019 en juni 2020 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die werden beoordeeld als te duur of goedkoop, zijn niet meegenomen in dit rapport omdat ze de gegevens zouden vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer. Het rapport is tevens beschikbaar in het Engels, Spaans, Italiaans en Duits.

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere.com is ’s werelds grootste huisvestingsplatform voor expats, young professionals en internationale studenten met meer dan 50.000 actieve advertenties en meer dan 8 miljoen gebruikers in ruim 60 landen. Meer dan 150 partneruniversiteiten raden hun studenten aan om het HousingAnywhere-platform te gebruiken. Het in Rotterdam gevestigde technologiebedrijf telt 120 medewerkers.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?