Savills: Focus op core beleggingen leidt tot record aandeel woningbeleggingen

0

Volgens het onderzoeksrapport ‘Spotlight Residential 2020: Nederland’ van internationale vastgoedadviseur Savills, zal het aandeel van woningbeleggingen in het totale beleggingsvolume in 2020 verder toenemen. Dit segment heeft een zeer solide basis om de Covid-19 crisis te doorstaan. Wel verwacht Savills dat het totale beleggingsvolume in residentieel vastgoed dit jaar lager uit zal vallen dan in 2019.

De aanhoudende beleggersinteresse wordt met name gedreven door de sterke fundamenten van de woningmarkt. Met name ingegeven door trends als urbanisatie en individualisering zal het woningtekort verder oplopen, met een piek in 2024. Covid-19 dreigt zelfs verder bij te dragen aan een verder oplopend woningtekort, als gevolg van het stilvallen van bouwprojecten.

Bas Wilberts, Head of Residentiel & Hotel Investment bij Savills in Nederland, licht toe: “Zeker in onzekere tijden, is goed te merken dat beleggers op zoek zijn naar beleggingsproduct met een laag risicoprofiel. Mensen moeten ten slotte altijd ergens blijven wonen. Een voorbeeld dat het vertrouwen in de woningmarkt vanuit beleggers ook in 2020 nog hoog is, blijkt uit de verkoop van de Amber portefeuille in april 2020, tot dusver de grootste transactie in woningen van 2020 in Nederland. Heimstaden kocht deze portefeuille, bestaande uit ruim 2.000 woningen voor een totaalbedrag van € 375 miljoen, van Patrizia.”

Hoewel het totale beleggingsvolume in residentieel vastgoed over 2020 lager uit zal vallen dan 2019, verwacht Savills dat deze afname van het beleggingsvolume relatief beperkt zal zijn. Vanuit de beleggingsmarkt is de vraag nog steeds groot. Dit geldt niet alleen voor ‘gangbare’ huurwoningen in bijvoorbeeld het middensegment, maar ook voor de verhuur van gemeubileerde appartementen; een niche markt binnen de woningbeleggingsmarkt, zo bleek uit de ‘Spotlight European Serviced Apartment Market’. In algemene zin geldt dat er in deze periode echter wel voorzichtigheid in de markt is, wat vooralsnog resulteert in lagere beleggingsvolumes en beleggingsdeals van kleinere omvang.

Het rapport noemt ook enkele beleidsmaatregelen die van invloed kunnen zijn op de interesse van investeerders in de Nederlandse woningmarkt, zijnde de maximering huurprijsstijging middenhuur, de opkoopbescherming koopwoningen en maximering aandeel WOZ waarde voor het bepalen van de WWS punten. Deze toenemende overheidsregulering beïnvloedt de risicoperceptie van beleggers.

Ronald Koemans, Associate Director Residential Investment, vult aan: “We zien door een dalende vraag vanuit expats en toeristen (AirBnB) voor het eerst in lange tijd de huurprijzen in grote steden (tijdelijk) dalen, al stijgt de gemiddelde huurprijs in Nederland nog steeds boven inflatie. Een ander mogelijk daaropvolgend risico betreft prijsdalingen op de koopmarkt. Hierdoor zullen beleggers minder hoge opbrengsten behalen bij het uitponden van woningcomplexen en wordt uitponden dus minder aantrekkelijk. Dit kan een effect hebben op de aanvangsrendementen die beleggers bereid zijn te betalen. Tevens hebben de dalende prijzen een negatief effect op ontwikkelingen, wat niet ten goede komt aan het woningtekort. Doordat de vraag op de huurmarkt zo groot blijft, blijft het doorexploiteren een goed alternatief. Hierdoor verwacht ik dat aanvangsrendementen, die voor prime woningcomplexen nu rond de 4% liggen, eerder zullen stabiliseren dan sterk zullen oplopen.”

Download het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?