Westas in wording

0

Deze blog is geschreven door Reinier Wegman, Head of Sales bij Savills in Nederland.

De Amsterdamse kantorenmarkt staat, ondanks COVID-19, niet stil. Een van de belangrijkste uitbreidingslocaties is Zuidoost, waardoor er in de markt al werd gesproken over ‘Zuidoost, de nieuwe Zuidas’.

Maar niet alleen Amsterdam Zuidoost maakt een grote ontwikkeling door, ook Amsterdam West ondergaat een flinke transitie, waardoor de kantorenmarkt een flinke kwaliteitsimpuls krijgt.

Als je denkt aan de kantorenmarkt van Amsterdam zul je wellicht niet direct aan Amsterdam West denken, maar het gebied kent twee belangrijke kantorenclusters: het gebied rondom station Lelylaan en Schinkel.

Wat is hier aan de hand? De samenhang tussen deze kantorenclusters en de tussengelegen woningen is tot nu toe beperkt, maar hier gaat verandering in komen! Oude kantoren zijn onttrokken om plaats te maken voor woningen, en nieuwe kantoor(her)ontwikkelingen zitten in de pijplijn.

Daarnaast worden er in de periode tot en met 2030 2.500 woningen toegevoegd aan de Ringzone-West, om de druk op de Amsterdamse woningmarkt te verlichten, en worden er verschillende voorzieningen zoals horeca en winkels toegevoegd. Hierdoor transformeert het gebied van een relatief monofunctioneel kantorengebied, naar een hoogstedelijk gebied met een goede mix aan functies. Ook de infrastructuur wordt aangepakt. Vanaf 2023 gaat er ook een zogeheten Airport Sprinter rijden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal, met als stop op station Lelylaan. De treinfrequentie gaat daarmee omhoog (elke 6 min), wat de bereikbaarheid aanzienlijk verbetert.

Wordt de “Westas” dan de nieuwe Zuidas? Beide locaties hebben vergelijkbare kwaliteiten, de ligging ten opzichte van het centrum, de bereikbaarheid met OV en EV en de mix van gebruik. Maar de samenhang in het gebied is tot op heden nog te beperkt om van een -as te spreken. Door de vele nieuwe ontwikkelingen zie ik echter wel een Westas in wording. Anders dan bij de Zuidas destijds wordt er direct ingezet op multifunctionaliteit. Dat zie je ook terug in de twee kantoorontwikkelingen die gepland staan om de kwaliteit van het kantooraanbod in Amsterdam West te verhogen. Berghaus Plaza zet in op circa 23.000 m² kantoorruimte en 600 woningen, en West Beat omvat 2.000 m² kantooruimte, 150 woningen en 1.500 m² horeca.

Alle bovenstaande ontwikkelingen meegenomen is dit gebied samen met Zuidoost één van de belangrijkste uitbreidingslocaties van Amsterdam. Deze kwaliteitsslag zal mijn inziens zeker ook zorgen voor een forse waardevermeerdering van het vastgoed op de “Westas”. Dit hebben we ook zien gebeuren bij kantoren rondom Station Zuidoost en Station Sloterdijk waar de huurprijzen voor kantoren richting 300 euro per vierkante meter zijn gestegen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?