Savills: Stadsdistributie blijft uitblinken in Europa

0

Ondanks Covid-19 zijn beleggers onvermoeid doorgegaan met het investeren in Europese stedelijke logistiek. Volgens RCA-gegevens (Real Capital Analytics) geanalyseerd door Savills ging het om een totaalbedrag van € 3,7 miljard in de periode januari tot mei van dit jaar, een groei van 7% op jaarbasis (joj). In diezelfde periode groeide het aandeel grensoverschrijdend kapitaal van 57% tot 65%, ondanks het feit dat er voor veel Europese landen al wekenlang reisrestricties van kracht zijn.

Recente deals zijn onder andere de aankoop van een stadsdistributiecentrum van 62.000 m² in Utrecht door het Hines Pan-European Core Fund (HECF), en de eerste Spaanse aankoop van Realterm Logistics van een DC in Barcelona.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, licht toe: “De logistieke sector in het algemeen en de stedelijke logistiek in het bijzonder, wordt steeds sterker. De fundamenten zijn positief en de versnelde groei van e-commerce in heel Europa blijft de vraag stimuleren. Hierdoor zien wij lokale en internationale investeerders concurreren om product, wat resulteert in dalende aanvangsrendementen in bijna alle Europese landen waar Savills actief is.”

Douglas van Oers

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, vult aan: “Gedreven door e-commerce is de functie van stadsdistributie centra de afgelopen jaren verschoven van B2B naar B2C. Tijdens de lockdown zagen we een ongekende toename in online verkopen. We verwachten dat hierdoor de vraag vanuit gebruikers ook in de tweede helft van dit jaar hoog zal blijven, waardoor de (opwaartse) druk op de huurprijzen zal toenemen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?