Inzending Job Dura Prijs 2020 geopend / thema: Wonen, thuis in Rotterdam

0

De inschrijving voor de Job Dura Prijs 2020 is geopend. Traditiegetrouw is het thema van de Job Dura Prijs een actueel onderwerp. Dit keer is dat ‘Wonen: thuis in Rotterdam’.

Rotterdam staat net zoals vele andere Nederlandse steden voor een immense woningbouwopgave. Door de toenemende populariteit van de stad en de sterk stijgende woningprijzen is het in de afgelopen jaren voor veel mensen steeds moeilijker geworden om een geschikte woning te vinden. Daarbij zijn ook de woonwensen veranderd. Zo neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe en vraagt ook de vergrijzende bevolking om vernieuwende woonconcepten. Op talloze plekken in en om de stad wordt er al flink bijgebouwd en ook in aankomende jaren zullen hijskranen het stadsbeeld blijven domineren. Maar bouwlocaties zijn niet onbeperkt voorradig in de stad. En voor wie en door wie wordt er gebouwd in Rotterdam en hoe zien de woningen eruit? Dragen deze bij aan een duurzame samenleving? Hoe zorgen we ervoor dat de stad voor iedereen een passend en betaalbaar thuis blijft bieden? En welk effect heeft Covid-19 dat de wereld momenteel en mogelijk voor een langere periode in haar greep houdt op de bouwproductie, maar zeker ook op de combinatie wonen en thuiswerken?

Binnen deze uitdagende context wordt er voor de Job Dura Prijs 2020 gezocht naar projecten die op een vernieuwende of exemplarische manier voorzien in de woonopgave van de stad Rotterdam en daarmee op meerdere vlakken inspelen op de verbetering van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst.

Voor deelname aan de Job Dura Prijs 2020 is de jury op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en die voldoen aan (zoveel mogelijk van) de volgende criteria:

• Maatschappelijk relevant en van meerwaarde voor de gemeenschap
• Innovatief van karakter in concept of techniek
• Betaalbaar en bereikbaar: een goede balans tussen kosten en leefkwaliteit
• Opschaalbaar: bijdragend aan het vergroten en het versnellen van de bouwproductie
• Realistisch: het project is reeds opgeleverd, in aanbouw, of de planvorming is in een vergevorderd stadium.

Projecten voor de Job Dura Prijs 2020 kunnen uiterlijk 15 augustus 2020 worden ingediend. Stuur een projectbeschrijving van maximaal 1000 woorden en maximaal 5 lage resolutie beelden naar info@jobdurafonds.nl. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2020 vindt plaats op woensdag 25 november.

Jury
De jury staat onder leiding van voorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft). De andere juryleden zijn Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter Havensteder), Peter Boelhouwer (hoogleraar Huisvestingssystemen TU Delft), Frank Uffen (planoloog en medeoprichter The Student Hotel) en Robbert de Vrieze (ontwerper en architect van het collectief Stadslab Luchtkwaliteit, winnaar van de Job Dura Prijs 2018).

Job Dura Prijs
Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de bebouwde omgeving in de regio Rijnmond. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt van €7.500. De aanmoedigingsprijs heet de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932-2011).

Stichting Job Dura Fonds
De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 door Daan Dura opgericht ter ere van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Het Job Dura Fonds is vernoemd naar de vader van Daan Dura, Job Dura Dzn (1904-1975), de derde generatie binnen het bouwbedrijf. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien. Voor meer informatie: www.jobdurafonds.nl.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?