Savills: Serviced apartments zullen het voortouw nemen bij het herstel van de Europese hotelmarkt na COVID-19

0

Door Bas Wilberts Head of Residential & Hotel Investment bij Savills.

Recent onderzoek van Savills heeft aangetoond dat serviced apartments in Europa niet geheel immuun zijn voor COVID-19. In vergelijking met andere segmenten binnen de hotelmarkt heeft dit segment de afgelopen periode echter uitzonderlijk gepresteerd. Vanuit een historisch perspectief verwachten we dat de markt voor serviced apartments zal versterken op het moment dat de eerste fase van herstel zijn intrede doet. Verder verwachten wij een toenemende interesse van gebruikers en beleggers in apart-hotels en hotels ingericht als appartementen met minder gezamenlijke faciliteiten dan full-service hotels.

Uit analyses is naar voren gekomen dat serviced apartments vóór COVID-19 al beter presteerden dan hotels. In Londen is de omzet per serviced apartment tussen 2014 en 2019 met gemiddeld 3,9% per jaar toegenomen, en in de afgelopen drie jaar opgelopen tot een toename van gemiddeld 5,2% per jaar. De groei van de omzet per hotelkamer is in Londen is de afgelopen vijf jaar echter maar met gemiddeld 2,0% per jaar gegroeid, met een driejaarsgemiddelde van 3,3%.

In Amsterdam ligt het aandeel serviced apartments momenteel op 4,5% van de totale hotelmarkt. Dit is lager dan het aandeel van Airbnb. In de hoofdstad is Airbnb goed voor een marktaandeel van 11% . De voorraad serviced apartments verschilt echter per stad. Zoals zichtbaar in de bijgevoegde grafiek ligt in sommige landen de voorraad van serviced apartments relatief hoger. Voorbeelden hiervan zijn Parijs, München, en Frankfurt. In deze steden wordt meer dan 13% van de totale hotelvoorraad vertegenwoordigd door serviced apartments. In tegenstelling tot deze steden hebben Amsterdam en Madrid nog relatief weinig serviced apartments. Daarentegen neem het aantal aanbieders van serviced apartments wel toe.

Richard Dawes, Director, EMEA Hotels, Savills, licht toe: “Serviced apartments zijn nog steeds relatief ondervertegenwoordigd in belangrijke Europese markten. Dit wijst niet alleen op verdere ontwikkelingsmogelijkheden, maar ook op een potentiële structurele verschuiving in prijsvooruitzichten op middellange termijn. Door het gebrek aan voorraad van serviced apartments zien we nog geengrootschalige investeringsvolumes. Desalniettemin blijven serviced apartments aantrekkelijk en zullen daardoor blijvende interesse wekken van investeerders. Door deze aanhoudende interesse is de verwachting dat in 2020 nog een aantal deals worden afgerond.

Momenteel is de relatieve veerkracht van serviced apartments opvallend. Dit kan leiden tot een toenemde interesse van nieuwe kopers. Dit zal invloed hebben op de prijsstelling op de middellange tot lange termijn.”

Bas Wilberts

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills, voegt toe: “COVID-19 heeft de bezettingsgraad in alle delen van de hotelmarkt sterk negatief beïnvloed. Desondanks doen serviced apartments het relatief goed. Voor gasten van serviced apartments geldt dat de gemiddelde verblijfsduur langer is. Het feit dat serviced apartments op zichzelf staande units zijn, is goed van pas gekomen ten tijden van de ‘intelligente’ lockdown. De verwachting is dat serviced apartments het eerste deel van de Europese hotelmarkt zal zijn wat zal herstellen. Dit hebben we tevens gezien bij eerdere recessies.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?