Rotterdam investeert tijdens crisis

0

Rotterdam wil dit jaar en komend jaar investeringen naar voren halen, om zo de economische klap door de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen. Zo komt de komende jaren 233 miljoen euro vrij voor zeven stadsprojecten.
Het gaat onder meer om Rijnhavenpark, Maashavenpark en Schouwburgplein. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de voorjaarsnota aan de gemeenteraad. Direct bezuinigen is nu niet aan de orde.

De impact van de coronacrisis op het huishoudboekje van de gemeente is groot. Zo heeft Rotterdam financiële tegenvallers door bijvoorbeeld lagere parkeeropbrengsten en toeristenbelastingen. Tot nog toe gaat het om 53 miljoen euro.

Alle hens aan dek
Toch wil het college dit jaar en volgend jaar investeren, onder meer in bouwen en het omscholen van Rotterdammers die nu of op korte termijn hun baan verliezen. Ook komt er een noodfonds voor (gesubsidieerde) culturele instellingen en om te zorgen dat er voldoende goede sportaccommodaties in Rotterdam blijven.

‘Het Rotterdam van 1 januari 2020 is een ander Rotterdam dan van nu. Wij gaan op dit moment uit van een diepe recessie met een traag herstel. Het is de komende tijd alle hens aan het Rotterdamse dek om en het virus onder controle te houden en om Rotterdam en de Rotterdammers uit de crisis te helpen’, schrijft het college.

Gratis zomercampus
Rotterdam werkt aan herstel voor de langere termijn, maar het college wil ook nu al maatregelen nemen. Die moeten ervoor zorgen dat de sporen die deze crisis achterlaat niet onnodig diep worden. Zo heeft een deel van de kinderen door het thuisonderwijs een leerachterstand opgenomen. Daarom houdt de gemeente samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur een gratis Zomercampus voor zo’n 6000 kinderen.

Deze campus biedt een programma van tien dagdelen verspreid over dertig locaties in de stad. Ook bij peuters dreigen achterstanden, doordat ouders hun baan kwijtraken en hun kinderen niet meer naar de opvang brengen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan mogelijke achterstanden signaleren en een indicatie ‘extra spelen en leren geven’. Hiermee is 50 procent van het aantal uren voorschoolse educatie gratis.

Online (om)scholing
Het college gaat ervan uit dat meer mensen in de bijstand terechtkomen. Rotterdam zet daarom onder meer in op online (om)scholing en wil werklozen helpen bij het vinden van een baan. Ook maakt Rotterdam plannen om deze zomer regionale en nationale toeristen naar de stad te trekken.

De gemeenteraad gaat later dit jaar nog over de plannen in debat.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?