Savills voorziet dat beleggingstrends in het vastgoed niet verstoord zullen worden door COVID-19, maar juist versneld

0
  • Het handelsconflict tussen de VS en China zal, ongeacht wie er in Amerika aan de macht is, nog vele jaren gevolgen hebben voor grensoverschrijdende activiteiten. Deze situatie biedt dan ook goede mogelijkheden voor vastgoedinvesteringen in markten als India, Vietnam en het vasteland van Europa.
  • De biotech industrie heeft circa 2,3 miljoen euro aan investeringen ontvangen in de periode 2014-2019. Dit bedrag zal alleen maar toenemen als gevolg van de coronacrisis en mogelijkheden bieden in nieuwe markten als India, Spanje, Australië en Oostenrijk, aldus Savills.
  • Door de aanhoudende lage rente blijft vastgoed een aantrekkelijke belegging. De discrepantie tussen de enorme hoeveelheid van beschikbaar kapitaal en de geringe beschikbaarheid van hoogwaardige objecten betekent veel concurrentie en een laag aanvangsrendement.

Savills heeft de belangrijkste trends bekeken die de toekomstige mondiale investeringen in vastgoed zullen bepalen. Deze informatie is vervolgens verwerkt in een reeks artikelen en interviews die vandaag worden gepubliceerd als onderdeel van het onderzoeksprogramma Impacts. De internationale vastgoedadviseur heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste factoren, op gebied van maatschappij, milieu en demografie, die gaan zorgen voor een kentering in de vastgoedsector.

Hoewel het lopende handelsconflict tussen de VS en China overschaduwd is geraakt door de impact van de coronacrisis dit jaar, heeft dit conflict toch al geleid tot snellere verschuivingen in wereldwijde handelspatronen, zegt Savills. China heeft productielocaties verplaatst, waardoor er aan de rand van grote steden veel land is vrijgekomen voor commercieel gebruik en voor woningbouw, en daarvan hebben andere landen geprofiteerd. Een voorbeeld hiervan is Vietnam, dat de export naar de VS met bijna 36% zag groeien in 2019 en daarmee de snelst groeiende handelspartner van de VS werd vorig jaar. Daarnaast hebben ook India, Maleisië, Thailand en Zuid-Korea van het conflict geprofiteerd, volgens Savills. De huurprijs van bedrijfsruimte in districten van Ho Chi Minhstad was vorig jaar bijvoorbeeld gestegen met 54% op jaarbasis (meetpunt: juni 2019), doordat de stad plots een belangrijke productielocatie was geworden. India heeft ook een stijging gezien in bezetting van industrieel vastgoed, voornamelijk in de autobranche. Blackstone en Brookfield behoren tot de investeerders die al grote bedragen hebben geïnvesteerd in de Indiase vastgoedmarkt. Savills zegt dat, naast Azië-Oceanië, ook andere landen zoals Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland hun handelsaandeel hebben vergroot vorig jaar, hetgeen duidt op goede mogelijkheden voor vastgoedinvesteerders in bepaalde sectoren in deze regio’s.

Op de lange termijn kunnen handelsproblemen met de VS weleens leiden tot versnelde formering van een regionaal vrijhandelsblok. Het is goed mogelijk dat dit jaar een zogeheten Regional Comprehensive Economic Partnership wordt ondertekend tussen 16 landen in Azië-Oceanië, waaronder China, Australië, Japan, Indonesië en Zuid-Korea. Dit zou dan meteen ook ’s werelds grootste vrijhandelszone worden. Savills geeft aan dat dit verdrag welvaart en stabiliteit, cruciale elementen voor vastgoedinvesteerders, zal stimuleren.

In Impacts vermeldt Savills specifiek dat vastgoed in de biotech industrie een van de snelst groeiende investeringsdoelen zal zijn, nu bedrijven in deze sector naar verwachting sneller zullen groeien en biotech in meer regio’s een belangrijke bedrijfstak zullen worden. Savills zegt dat de circa 2,3 miljoen euro aan durfkapitaal die de afgelopen vijf jaar in biotech is geïnvesteerd een belangrijke voorspellende factor is voor toekomstige groei van deze sector en dus ook voor de vraag naar vastgoed.

Terwijl de economische, politieke en cyclische risico’s blijven bestaan en worden versterkt door de recente pandemie, zullen investeerders zich blijven richten op vastgoed. De discrepantie tussen ‘dry powder’ (cashreserves) en de beperkte beschikbaarheid van hoogwaardig aanbod zorgt ervoor dat de concurrentie groot en het aanvangsrendement laag is. Savills zegt dat kopers om deze risico’s heen blijven werken door te diversifiëren en prijsbewust te investeren, hoewel de uitzonderlijke omstandigheden van 2020 er volgens Savills toe zullen leiden dat veel kopers in de nabije toekomst hun toevlucht zoeken tot kwaliteit en daarom kiezen voor prime kantoren en logistiek vastgoed in wereldsteden als Parijs, Los Angeles, New York, Sydney en Tokyo. Maar op de lange termijn zullen innovatieve kleinere steden zoals Barcelona en Stockholm en opkomende Chinese steden als Shenzhen en Shanghai een definitieve bestemming worden voor core-investeerders. Ook structurele beleggingsmogelijkheden in meergezinswoningen en exploitatie vastgoed blijven voor hen interessant, doordat demografische trends over de hele wereld de vraag naar dergelijke objecten blijven aanjagen. Volgens Savills biedt de aanhoudende structurele verandering in de retailsector, die begon in de VS en het VK maar zich nu naar sommige markten op het Europese vasteland en Azië-Oceanië aan het verplaatsen is, kansen om retailobjecten te kopen waarvan de huur al is aangepast of waarvan de prijzen zo laag zijn dat de nieuwe eigenaren de flexibiliteit hebben om ze aan te passen.

Jan de Quay, Head of Investment bij Savills in Nederland, licht toe: “De impact die de coronapandemie heeft op de strategie van investeerders is veel kleiner dan de rol die deze crisis speelt bij het versnellen van bepaalde onderliggende structurele trends die zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Zoals de stijgende vraag naar e-commerce, de kwetsbaarheid van wereldwijde distributienetwerken, die momenteel last hebben van fabriekssluitingen, maar ook steeds meer de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, en het versterken van een nieuw groot handelsblok in Azië en Australië-Oceanië. Vastgoedinvesteerders moeten zich aan deze onzekerheid blijven aanpassen. Zorgvuldige keuze van objecten, diversificatie en de juiste prijsstelling van langetermijnrisico zullen bepalende factoren voor succes zijn. De mogelijke kansen die in Impacts naar voren worden gebracht voor nieuwe regio’s – zoals India, Vietnam en innovatieve Europese steden – en voor snel groeiende sectoren zoals biotech, zijn voorbeelden van mogelijke beleggingen die aan dit profiel voldoen.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, voegt hieraan toe: “In tijden van tegenspoed wordt vastgoed gezien als een veilige belegging. Door de historisch lage rente is er veel kapitaal dat nog moet worden ondergebracht, vooral van institutionele beleggers die hun blik op het buitenland richten om dit te realiseren.

De structurele veranderingen die in Impacts worden vermeld, leveren diverse mogelijkheden op. Zo kunnen door het succes van e-commerce overbodig geworden retailobjecten een nieuwe bestemming krijgen en zorgen wetenschappelijke vooruitgang en de kenniseconomie voor de snelle groei van de biotech industrie. Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan dankzij geopolitieke verschuivingen als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Dit zijn kantelpunten die al vóór de uitbraak van het coronavirus bestonden, maar de recente pandemie betekent dat een aantal van deze verschuivingen op vastgoedgebied wordt versneld.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?